reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Celozrnné kynuté buchty

Zdravější verze české klasiky. Výborný recept na celozrnný moučník.


  • 4,2

    10×

    4,2 10
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

náplň

podle potřeby

těsto



Energetická hodnota

12975 kJ / 3099,2 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Postup přípravy

Rozděláme si kvásek z 1 lžíce mouky, 100 ml mléka, cukru a droždí. Necháme kvásek kvasit, dokud nezvětší svůj objem minimálně třikrát. To je potřeba kvůli celozrnné mouce, jinak budou buchty nepoživatelné.

Hotový kvásek smícháme se zbytkem mléka, mouky a vejcem. Důkladně prohněteme vařečkou. Opět je potřeba prohníst více než těsto z bílé mouky. Těsto dáme pod utěrku a necháme kynout. Až zvětší svůj objem asi třikrát opět hněteme a necháme asi 30 minut odpočívat.

Z těsta odtrháváme kusy těsta, které v prstech roztáhneme do požadovaného tvaru a naplníme náplní připravené z okapaného tvarohu, medu a rozinek. Buchty zabalíme a důkladně potřeme olejem. Buchty klademe do pekáče či remosky cca 0,5 - 1 cm od sebe a necháme ještě tak 20 minut opět vykynout.

Až buchty nakynou tak, že budou nalepeny jedna na druhou, můžeme péci v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut či v remosce (také je nutné předehřát víko) asi 15 minut. Nutnost předehřátí je z toho důvodu, že těsto se tolik nevysuší. Jinak celozrnné buchty vždy hodně ztmavnou, tak pokud budete pracovat poprvé s celozrnným těstem, nelekejte se.

Celozrnné kynuté buchty jsou výborné za tepla i studena, ale počítej s tím, že díky celozrnné mouce, nikdy nebudou takové nadýchané jako z bílé mouky. Ale pokud si dá člověk opravdu záležet s kynutím, tak získá skoro dokonalou náhradu s lepšími výživovými hodnotami.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Celozrnné kynuté buchty

    Celkový počet komentářů: 6
    • xakru
      xakru

      Komentář k receptu Celozrnné kynuté buchty

      Nechutnaly. Snažit se cpát do klasiky celozrnnou mouku nebyl dobrý nápad.

      22.01.2017 20:52:00

    • Hela
      Hela

      Komentář k receptu Celozrnné kynuté buchty

      Vykynuly hezky, ale chuťově příšerné.

      04.06.2016 16:04:48

    • Aja
      Aja

      dnes jsem pekla, toho oleje je třeba přes 1dl a jeste maličko mlíka navíc....skvělé :-)

      30.03.2016 21:04:43


    • Lea
      Lea

      Zdravím, čím to, že mi kvásek nakypěl a následně splaskl? Nakonec jsem do splasklého kvásku přidala zbytek ingrediencí a hnětla, ale těsto absolutně nenakynulo... :( Byl to můj první pokus o celozrnné kynuté buchty a nakonec jsem to musela zahránit takovými pseudobuchtami.

      23.01.2015 20:29:54

    • Luciole
      Luciole

      Tak, buchty jsou upečené a moc se povedly. Krásně nakynuly a chutnají báječně.
      Náplň jsem dělala makovou a jablečnou.

      Díky za recept.

      21.09.2014 22:51:23

    • Luciole
      Luciole

      Poprvé buchty z celozrnné mouky

      Z jiné než celozrnné mouky už ani nepeču. Tenhle recept vypadá moc dobře a buchty jsem navíc ještě nezkoušela. Takže jdu na to! :-)

      21.09.2014 18:28:42


    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Celozrnné kynuté buchty

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.