reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Celkem obyčejné langoše

Recept na úplně jednoduché, úžasně chutné a nadýchané maďarské langoše, jak je dělávala moje dobrá máma. Výborně zasytí jako samostatné jídlo, hodí se i jako příloha k polévkám.


  • 2,9

    27×

    2,9 27
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 600 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem

10. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 694 hodnocení

Recept na vlašský salát krok za krokem

10. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 177 hodnocení

Vánoční videorecept: Nadýchané mandlové cukroví bez mouky a cukru

10. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 693 hodnocení

Recept na vánoční měsíčky s polevou krok za krokem

9. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Vánoční tipy, díky kterým bude Štědrý den bez stresu

9. 12. 2019

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, uprostřed vyhloubíme jamku, rozdrobíme do ní droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout kvásek. Když kvásek vykyne - cca 15 minut, přilijeme slunečnicový olej. Těsto se stane lehčím a nadýchanějším.

Důkladně zpracujeme rukama na poloměkké, hladké, pružné a nelepivé těsto. Zpracováváme, až se na těstě začnou tvořit malé bubliny. Těsto necháme na teplém místě přikryté čistou utěrkou vykynout na dvojnásobný objem - asi 45 minut. Potom těsto v míse ještě jednou propracujeme a vyvalíme z něho válec, který přeneseme na jemně pomoučněnou desku.

Válec pokrájíme na stejné díly, z tohoto množství vyjde cca 6 kusů langošů. Pokud děláme menší langoše, tak je to více kusů. Nejprve válec rozkrojíme na polovinu a každou polovinu na stejný počet dílů. Každý jednotlivý díl ještě propracujeme a vytvoříme z nich bochníčky, které dáme na desku a necháme ještě kynout - cca 15 až 20 minut.

Vykynuté bochníčky stlačíme na plocho dlaní a vytáhneme oběma rukama od středu ke krajům kolem dokola, asi na velikost pánve, ve které langoše smažíme. Nevytahujeme langoše velmi do tenka, aby se neproděravěly a okraje necháváme silnější. Pokud by langoše byly velmi tenké, tak se nenafouknou, budou tvrdé, mohou se lámat a lehce se spálit.

V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, až se z něho téměř dýmá, poté vložíme langoš a smažíme ho z jedné strany a dále z druhé strany. Langoše smažíme jen do růžova, ne do tmavé barvy, neboť potom jsou vysušené a tvrdé. Takto smažené langoše jsou velmi lehoučké, pěkné nafouknuté a uvnitř jsou duté. Pokud by olej nebyl dost rozpálený, langoš by ho nasákl a byl by těžký.

Smažený langoš položíme na talíř připravený hned vedle pánve a jemně osolíme, ale jen z jedné strany a ihned smažíme další langoš. Povrch hotových langošů poklademe plátky česneku.

Celkem obyčejné langoše podáváme jako přílohu k polévkám na kyselo a k jiným k sytějším polévkám. Pokud je podáváme samostatně, připravíme k nim horký citronový čaj, tedy podáváme jako samostatné jídlo na večeři. Kdo chce, může povrch langošů místo plátků česneku, potřít kašičkou připravenou z vody, soli a prolisovaného česneku.

Staré tradiční klasické langoše maďarské kuchyně obsahují jen mouku, droždí, vodu, sůl, cukr a málo tuku. Nemají v receptu žádné vejce, brambory, mléko či jiné ingredience. Povrch se potírá jen česnekem, žádná smetana, sýr či cokoliv jiné se nedává.

U tradičních langošů jde o jednoduché kynuté chlebové těsto. Tyto langoše se mohou péct jako rychlý oběd v den pečení chleba v peci. Původně to bylo jídlo chudých, na rozdíl od mnohých dnešních bohatších variant.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Celkem obyčejné langoše

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Celkem obyčejné langoše

      Ahoj J. P.,
      ak majú tvoje holčičky milujú lángoše, ak smiem poradiť upeč rovno z 1 kg múky, uvidíš, že sa minú sa všetky :-)
      potom pekne poprosím o kratučkú správičku, ako sa ti vydarili a či chutili?
      dakujem za tvoj milý komentár :-)

      06.05.2016 17:10:57

    • J.P.
      J.P.

      Hodnotím , moc se mi líbí, určitě vykouším pro moje holčičky, které langoše milují. :-)

      06.05.2016 17:02:18


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Celkem obyčejné langoše

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.