reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Čapátí po africku

Tato příloha k masu, omáčkám, polévkám nebo jen tak je moje nejoblíbenější jídlo a recept uvádím tak, jak jsem se ho naučil v Keni. Ta trocha práce navíc se vám opravdu vyplatí.


  • 4,3

    4,3 9
  • 2 hod

Postup přípravy

Tento recept je trochu pracnější, než obvyklá příprava, ale výsledek stojí za to. Základem úspěchu je jen a pouze kvalitní a čerstvá hladká mouka. Pokud je mouka příliš stará, placky se nepovedou a budou tvrdé.

Mouku vsypeme do dostatečně velké mísy a přisypeme podle chuti sůl a cukr (možno udělat jako slané i sladké jídlo, na slané doporučuji tak lžičku soli a lžíci cukru), promícháme a přiléváme teplou vodu. Těsto na čapátí je potřeba neustále míchat a vodu přilévat opatrně, mělo by vzniknout tuhé vláčné těsto. Výhodou je, že můžete neomezeně přidávat mouku i vodu, dokud nebude těsto tak akorát.

Z těsta odtrhneme kus velikosti asi golfového míčku, na pomoučněném vále rozválíme válečkem na tenkou placku a tu potřeme tence olejem (asi půl lžičky na jedno potření) a svineme do trubičky. Při svinování je potřeba palcem chytit těsto v místě styku s válem a ostatními prsty protilehlou stranu, těsto svinout a zároveň jakoby vytáhnout a podsunout, aby svinutí bylo co nejpevnější. Když máme svinutou trubičku, svineme ji znovu co nejpevněji od jednoho konce k druhému (výsledek vypadá jako plochá šnečí ulita). Tuto placku vyválíme do tenka, znovu lehce potřeme olejem a celé předchozí svinování opakujeme a poté znovu vyválíme. Placka čapátí je teď hotová. Stejným způsobem uděláme z celého zbytku těsta.

Rozpalíme pánev s kapkou či dvěma oleje a vložíme placku, kterou za neustálého otáčení (já to dělám psrty) opečeme. Až se začnou tvořit bubliny, trvá to jen pár minut, placku obrátíme a za točení opečeme i na druhé straně. Placka by měla být zlatavá s nahnědlými bublinami, které nejsou na škodu.

Horkou placku položíme na talíř, který vložíme do igelitové tašky. Tohle je velmi důležité, protože jinak by placka ztvrdla. Když ji vložíme do tašky, krásně zvláční. Každou další hotovou placku přidáme na talíř.

Až je vše hotové, můžeme čapátí po africku vyndat a servírovat k různě upravenému masu nebo k omáčkám, nejlépe v africkém či indickém stylu. Placky čapátí jsou výborné i samotné.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Čapátí po africku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.