reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Burgundská hovězí líčka

Recept na starodávné a tradiční jídlo francouzské kuchyně, které je oblíbené i dnes, připravuje se na červeném víně s perlovými cibulkami a žampiony. Jídlo je chutné a velmi syté.


  • 3,0

    58×

    3 58
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Hovězí líčka omyjeme, osušíme a pokrájíme na velké kostky o hraně asi 5 x 5 cm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostky a česnek na plátky. Očištěnou mrkev pokrájíme na kolečka silná asi 3 - 4 mm a petrželovou nať nasekáme na hrubo.

Domácí uzenou slaninu i s kůží povaříme v horké vodě asi 10 minut, scedíme, necháme odkapat dobře z vody a úplně vychladnout. Když slanina vychladne, odřežeme kůži ze slaniny a slaninu pokrájíme na malé kostky, které vyškvaříme v hrnci. Opraženou slaninu vybereme na talíř a tuk ze slaniny ponecháme v hrnci.

Na rozpáleném tuku ze slaniny postupně po menších dávkách opečeme hovězí líčka zprudka do hněda na povrchu (asi 2 - 3 minuty) za stálého míchání a vybereme na talíř. Ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli až do hněda a plátky česneku necháme jen pěkně rozvonět (asi 1 minutu). K cibuli přidáme kolečka mrkve a necháme je za stálého míchání zkaramelizovat.

Když mrkev zkaramelizuje, přidáme kostky opečené slaniny i s kůží, vrátíme opečená hovězí líčka i se šťávou z masa, kterou pustila, posypeme 1 lžící hladké mouky, přikryjeme pokličkou a dobře potřeseme hrncem tak, aby se každý kousek masa obalil moukou.

Vložíme péct do trouby vyhřáté na 225 °C. Přikryté pokličkou na roštu v dolní třetině trouby pečeme 5 minut, vyndáme, znovu posypeme maso lžící hladké mouky a celý postup znovu opakujeme. Hovězí líčka budou mít na povrchu křupavou kůrku a uvnitř budou krásně šťavnaté a nevysuší se. Opadaná mouka pokrm výborně zahustí.

Vyndáme, přilijeme domácí rajčatovou šťávu, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, tymiánem, přidáme bobkové listy, krátce opražíme, zalijeme horkým domácím vývarem z morkových hovězích kostí do výšky masa, přilijeme červené víno, přivedeme do varu, jemně dosolíme, přičemž vývar je slaný dost. Přikryjeme pokličkou a vložíme dusit do trouby na 3 hodiny. Dusíme pomalu při snížené teplotě 150 °C doměkka, nemícháme, žádnou tekutinu nepřidáváme, už ničím nepodléváme.

Krátce před koncem dušení dáme do pánve rozpustit čerstvé máslo a opečeme na něm perlové cibulky tak, aby se rovnoměrně obalily máslem (asi 3 - 4 minuty). Cibulky získají jemnou máslovou chuť, opečené cibulky vybereme na talíř s kuchyňskou papírovou utěrkou a necháme odsát od přebytečného tuku. Do pánve dáme druhou část másla, necháme rozpustit, přilijeme citronovou šťávu z půlky citronu, necháme ohřát a opečeme v tomto základě malé žampiony v celku do zlatohněda.

Na talíře nabereme hotová hovězí líčka i se šťávou a zeleninou, přidáme opečené perlové cibulky a opečené žampiony, posypeme posekanou petrželovou natí. Burgundská hovězí líčka servírujeme s čerstvě upečeným domácím selským chlebem.

Hovězí líčka jsou měkká a přímo se rozplývají v puse. Šťáva je poměrně hustá, krásně voňavá po uzené slanině, výborně chutná po červeném víně, rajčatové šťávě, bylinkách, česneku a koření. Chuť je zjemněná o karamelizovanou mrkev, perlovou cibulkou a žampiony opečené na másle. Je to dokonalé spojení chutí a barev, toto jídlo zasytí a zahřeje. Je to sice selské jídlo, ale na svoje si přijdou všichni labužníci bez rozdílu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Burgundská hovězí líčka

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Burgundská hovězí líčka

      Ahoj Richard Novák,
      poznám tvoje recepty, veľmi sa mi páčia, tu a aj na Topreceptoch.cz - sú nozaj skvelé.
      budem veľmi rada, ak vyskúšač, potom poprosím o odpozvu, ako chutili :-)
      dakujem za pochvalu.
      Pekný deň prajem.
      Libchen

      29.02.2016 08:17:06

    • Richard Novák
      Richard Novák

      Komentář k receptu Burgundská hovězí líčka

      Vypadá to skvěle! Určitě vyzkouším

      28.02.2016 08:56:38


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Burgundská hovězí líčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.