reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Burčák

Zkuste si udělat vlastní burčák!


  • 3,3

    77×

    3,3 77
  • 1 hod

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Postup přípravy

Hrozny dáme do vinařského lisu a pomocí hrubé síly vylisujeme.

Cukr rozpustíme ve vodě. Štávu z hroznů smícháme s cukrem, nalejeme do dubového soudku a dáme do sklípku. Phmatem sledujeme teplotu.

Kvašení nastane spontánně. Nejlepší je brát si při kontrole teploty soudku do sklípku svíčku. Kysličník uhličitý vznikající při kvašení je těžší než vzduch. Když je ho moc, svíčka zhasne.

Podle teplotních podmínek a kvality vína trvá kvašení obvykle 6 - 7 dní. Při doteku je sud teplejší než vaše ruka. Pokud je tomu tak, je čas soudek otevřít. Nabereme vzorek koštýřem.

Přítomnost jemných bublinek je znamení burčáku. Pálí do nosu jako poctivá sodovka. Pravý burčák kvasí postupně, nejkvalitnější trvá asi 60 minut, pak už je to nezralé mladé víno, kterému Maďaři říkají "rampáš".
Pijme opatrně ,jezme neco mezi tím,po vylezení ze sklípku nás do obličeje uhodí slunce,a ti nezvyklí na pravý "burčák"skončí v pankhejtu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Burčák

    Celkový počet komentářů: 2

    • margal gal
      margal gal

      Dobry den. Zaujimalo by ma ze ci nemozem pouzit na kvasenie obycajne pekarske kvasnice, dalej ze ked som urobil tento postup co vam napisem, ci to
      nieje nejak nebezpecne pit alebo nevhodné.

      Môj postup: Dal som do baňky 0,2 litra jablkovej šťavy, pridal som
      cukor a trochu medu, dal som tam pekárske kvasnice, uzavrel som to
      vreskovkou (kapesníkem) a zatesnil som kapesník okolo hrdla gumičkou.
      Je tento postup správny alebo nieje nejak nevhodný ?
      Ďakujem.

      17.05.2012 16:59:20

      • Burčák
        Burčák

        Člověče, Vy jste fakt jelito.
        Burčák je částečně zkvašená šťáva z vinných hroznů.

        Nikde ve Vašem receptu nepíšete nic o šťávě z hroznů, tak proč se ptáte jestli jste to urobil správně ?
        To co jste tady popsal, bych nepil ani na vojně. Ale jestli jste ve slovenském vnitrozemí zvyklí pít kvasnice, tak si to tam klidně pijte :-)))) A jestli je to nevhodné ? pokud potřebujete pročistit střeva pořádnou hnačkou, tak to nevhodné určitě není :-)

        21.08.2014 13:01:52


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Burčák

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.