reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Bulharská Ikra

Jedna z oblíbených tradičních bulharských specialit. Pomazánka z lilku a paprik výborné chuti, vhodná také pro vegetariány a vegany.


  • 5,0

    5 1
  • 1 hod

Ingredience



Energetická hodnota

287 kJ / 68,6 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 222 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 298 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 706 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

Vybereme 4 rovné a pravidelné papriky, mohou být zelené, bílé i červené. Nejlepší jsou přímo ze zahrady od domácího pěstitele.

Na sporáku rozpálíme litinovou plotýnku a papriky na ní opékáme za neustálého občasného otáčení, až slupka zčerná. Tu pak z paprik oloupeme a včetně jádřinců vyhodíme.

Následně na plotýnce necháme opékat středně velký lilek. Do slupky uděláme 2 - 3 malé dírky, aby měla pára kudy unikat, jinak hrozí prasknutí lilku a vyšplouchnutí horkého obsahu. Jakmile lilek uvnitř změkne a uvaří se, můžeme ho opatrně otevřít seshora. Přebytečnou vodu necháme odpařit, až vznikne hustší hmota.

Lilek pak přidáme k upečeným a oloupaným paprikám. Šťouchadlem na brambory s malými otvory hmotu rozšťoucháme, osolíme podle chuti, přidáme prolisovaný česnek a olivový olej. Dobře promícháme a servírujeme.

Bulharská Ikra chutná s chlebem a zeleninou. Tato pomazánka je výborná teplá i studená, dá se použít i jako příloha a chuťovka k jídlům. Ikra je vhodná jako levná, sytá a chutná svačinka i pro vegetariány a vegany.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Bulharská Ikra

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.