reklama
hledat uživatel
       

Bulharská Ikra

Jedna z oblíbených tradičních bulharských specialit. Pomazánka z lilku a paprik výborné chuti, vhodná také pro vegetariány a vegany.


  • 5,0

    5 1
  • 1 hod

Ingredience



Energetická hodnota

287 kJ / 68,6 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 659 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 904 hodnocení

Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek

26. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 651 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 729 hodnocení

Tvarohové koblihy bez kynutí krok za krokem

25. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 132 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 185 hodnocení

Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky

24. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 720 hodnocení

Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty

24. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 602 hodnocení

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

21. 2. 2020

Postup přípravy

Vybereme 4 rovné a pravidelné papriky, mohou být zelené, bílé i červené. Nejlepší jsou přímo ze zahrady od domácího pěstitele.

Na sporáku rozpálíme litinovou plotýnku a papriky na ní opékáme za neustálého občasného otáčení, až slupka zčerná. Tu pak z paprik oloupeme a včetně jádřinců vyhodíme.

Následně na plotýnce necháme opékat středně velký lilek. Do slupky uděláme 2 - 3 malé dírky, aby měla pára kudy unikat, jinak hrozí prasknutí lilku a vyšplouchnutí horkého obsahu. Jakmile lilek uvnitř změkne a uvaří se, můžeme ho opatrně otevřít seshora. Přebytečnou vodu necháme odpařit, až vznikne hustší hmota.

Lilek pak přidáme k upečeným a oloupaným paprikám. Šťouchadlem na brambory s malými otvory hmotu rozšťoucháme, osolíme podle chuti, přidáme prolisovaný česnek a olivový olej. Dobře promícháme a servírujeme.

Bulharská Ikra chutná s chlebem a zeleninou. Tato pomazánka je výborná teplá i studená, dá se použít i jako příloha a chuťovka k jídlům. Ikra je vhodná jako levná, sytá a chutná svačinka i pro vegetariány a vegany.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Bulharská Ikra

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.