Oddělíme žloutky od bílků, vždy do mísy, obojí se bude šlehat. Nejprve umícháme žloutky, přidáme 10 dkg cukru moučka a za stálého šlehání přidáváme teplou vodu. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme druhou polovinu cukru moučka a vanilkový cukr. Sníh do žloutkové hmoty vmícháváme na střídačku s prosátou moukou.
Ovoce důkladně omyjeme a necháme okapat, podle druhu a potřeby ovoce nakrájíme.
Krásně hladké a husté těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe libovolným ovocem (švestky, jahody, rybíz, třešně a jiné podle chuti a možností).
Bublaninu s ovocem ze zahrádky pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
Upečenou bublaninu s ovocem můžeme před podáváním posypat cukrem moučka.