Nejdříve si připravíme a odvážíme všechny potřebné ingredience. Sušenky umeleme, máslo přepustíme a necháme vychladnout. Čokoládu nakrájíme na drobné kostičky.
Pekáček cca 28 x 22 cm vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 160 °C.
Rozdrcené sušenky promícháme s kakaem, pomerančovou kůrou, vlahým máslem a směs rozprostřeme do pekáčku. Vše posypeme brusinkami, mandlemi, kousky čokolády a strouhaným kokosem. Navrch nalijeme rovnoměrně kondenzované mléko.
Brusinkový koláč s čokoládou a mandlemi vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 - 25 minut. Zcela vychladlý a ztuhlý moučník vyjmeme z pekáčku a nakrájíme na porce.
Brusinkový zákusek s čokoládou, mandlemi a kokosem podáváme ke kávě nebo čaji.