Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout.
Mléko mírně osolíme a přivedeme k varu. Potom přidáme polévkovou lžíci oleje a postupně přisypeme mouku. Mícháme tak dlouho, až když se těsto přestane lepit na hrnec. Potom ho necháme vychladnout a zapracujeme do něj vejce a pomocí dvou lžiček z těsta vykrajujeme halušky, které uvaříme v osolené vodě. Hotové halušky dáme do mísy a udržujeme v teple.
Na másle zatím opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony, osolíme, přidáme kmín a dusíme do změknutí.
Brambory oloupeme, nakrájíme na hrubší plátky a smícháme s uvařenými haluškami a houbami. Brambory s haluškami po staročesku nezapomeneme posypat sezamem a ozdobit zelenou cibulkou.