reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Brambory na kyselo - zablafuňky

Krajové jídlo mojí maminky.


  • 4,6

    34×

    4,5 34
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Postup přípravy

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou. Vody dáme trochu víc než při běžném vaření. Osolíme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a bobkové listy.

Když jsou brambory měkké, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou, povaříme a přidáme podle chuti ocet. Necháme vařit a do toho rozklepneme vejce. Lehce zamícháme, aby zůstala celá a brambory na kyselo - zablafuňky mírně vaříme asi 5 minut.

Na porci počítáme 1 - 2 vejce.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Brambory na kyselo - zablafuňky

    Celkový počet komentářů: 23
    • Milada Nádeníčková
      Milada Nádeníčková

      místní název

      Dobrý den, pocházím od Olomouce a toto jídlo maminka vařila pod názvem HODOLANSKÁ MÁČKA (Hodolanská podle místního názvu a máčka hanácky). Do vody ještě dávala kořenovou zeleninu pokrájenou na kostky a do hotové omáčky opečený kabanos(když na něj bylo). Jídlo jsem jídávala před padesáti roky jako dítě, potom jsem ho vůbec nevařívala (nevím proč) a teď ho zase občas vařím. Pravda je, že se řadilo k tzv. jídlům chudých, podobně jako česneková omáčka, br. guláš apod. Jelikož jsem důchodce, tak jsem tato jídla opět s vděkem zařadila do jídelníčku.Zdravím všechny přátele dobrého jídla.M.N.

      22.11.2016 12:03:17

    • zdena suchánková
      zdena suchánková

      Já jsem také z Dobřichova. Zablafunky milujeme celá rodina. Vařívala je moje babička. Jenže ta je vařila v mléce, jinak postup stejný. A tu smetanu tam také dávala, ale až na konec při zahuštění s hl. moukou. Samozřejme i ten ocet. V ÝBORNÉ.

      20.05.2015 12:28:11

    • peti
      peti

      Zablafuňky

      Moje babička tomuto jídlu říkala přivařenky,také ho miluji.

      03.03.2014 18:13:29


      • Lucie
        Lucie

        Re: Zablafuňky

        Hlásím také přivařenky. Jako dítě jsem to milovala. Teď to jdu udělat mým dětem, tak jsem zvědavá na ohlas.

        07.10.2014 13:41:59

      • lenka
        lenka

        Re: Zablafuňky

        Dobrý den já pocházím z Harrachova v Krkonoších a má babička této neskutečně dobré syté polévce říkala přivařenka dnes ji zrovna máme k véče mnamka

        28.06.2018 15:06:31

    • lejbrse
      lejbrse

      připomínka

      zablafuňky jsem neznala ,ale moc mi chutnaly,jen připomínka,ocet přidat vždycky před smetanou,opačně by se to mohlo srazit.

      25.08.2013 09:56:25

    • karin
      karin

      Díky za připomenutí.

      Pořád nevím co vařit a na zablafuňky si nevzpomenu. A k názvu: babička pochází také od Kolína.

      27.07.2013 11:07:18

    • cilka
      cilka

      ančka hladká

      Dnes k nám přišel zeˇa ptá se, co že to vařím? Co to voní? Říkám: "Ale, moji oblíbenou Ančku Hladkou." A on, že u nich se tomu říká "zablafuňky". Že by šlo o krajový název? Pocházím z Podkrkonoší.
      Cilka

      19.08.2010 19:40:35


    Nalezeno receptů: 23
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Brambory na kyselo - zablafuňky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.