Brambory nakrájíme na 3 cm velké kousky a uvaříme nad párou. Doba vaření je asi 20 minut, avšak v tlakovém hrnci jen 7 minut.
Šunku nakrájíme na kostičky. Brambory prolisujeme, zbylé kousky jemně pokrájíme na prkénku. Do brambor vmícháme šunku, mléko, nastrouhaný sýr a koření. Směs ochutíme, navršíme do ploché vymaštěné formy, povrch uhladíme. Ve smetaně rozkvedláme vejce a petrželku, maličko osolíme a opepříme. Brambory zalijeme, povrch posypeme strouhankou a vločkami čerstvého másla. Nákyp pečeme na středu trouby.
Bramborový nákyp se sýrem chutná výborně ještě horký. Můžeme jej doplnit čerstvou zeleninou.
Jemná chuť především nových brambor více vynikne, vaříte-li je přímo ve slupce. Brambory obsahují sacharidy, bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Největší množství vitaminu C je uloženo právě pod slupkou.