reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

podle chuti

podle potřeby

Energetická hodnota

1243 kJ / 297,1 kCal
(na 1 porci)

Postup přípravy

Oloupané nakrájené brambory uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Vodu z nich pak slijeme do hrnce a odložíme. Brambory rozšťoucháme.

Obrácenou vařečkou do nich uděláme několik otvorů až ke dnu nádoby. Zasypeme je moukou, zalijeme asi polovinou horké vody z brambor, zakryjeme pokličkou a necháme na teplém místě asi 15 minut propařit. Přebytečnou vodu scedíme a brambory s moukou propracujeme dohladka.

Lžící namočenou v horkém másle vykrajujeme větší noky - škubánky.

Bramborové škubánky klademe na talíř, pokapeme rozehřátým máslem a posypeme mákem s cukrem. Bramborové škubánky ihned podáváme.

Foto: Shutterstock.com

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Bramborové škubánky

Celkový počet komentářů: 9
  • Jarka
    Jarka

    Škubánky které se vždy povedou

    1 1/2 brambor 4 lžíce hladké mouky,sůl.
    Brambory nakrájíme na kostky a zalijeme vodou tak aby voda byla asi tak 5 cm nad bramborama, osolíme a dáme vařit. Asi tak 5 minut před dovařením brambory odkryjeme, zmírníme teplotu a na povrch vody vložíme 4 lžíce hladké mouky ale ne po celé ploše jen do malého kolečka aby se vytvořil koláč v průměru asi 8 cm. Opět přiklopíme Dáme větší teplotu aby nadskakovala poklička, tím se voda dostane nad mouku a začne ji propařovat.Necháme tak propařovat 4 minuty.Potom vypneme a opatrně slijeme vodu aby nám nevytekla mouka, proto se musí dát jakoby do hutnějšího tvaru aby zůstala pohromadě. Hned vezmeme elektrický šlehat a brambory s mouhou vymícháme do hladka . Lžící namočenou v másle nebo sádlem vykrajujeme kousKy nebo tvarujeme tvary na smažení. Jsou hedvábné a pokaždé se povedou, vypadá to složitě ale je to velmi snadné a už jsem to naučila i několik mužů ktaří je bravurně s přehledem zvládnou

    21.06.2014 10:48:20

    • MílaO
      MílaO

      Re: Škubánky které se vždy povedou

      K Jarce:
      Tohle musí být pěkný blivajs. Na l kg brambor přijde 250 - 300g HRUBÉ mouky, která se ale nenechá na vodě plavat a vařit. Z brambor se slije většina vody, ve které se vařily, udělají se díry obrácenou vařečkou až ke dnu, nasype se hrubá mouka, a pak se nechají propařit asi 15 - 20 min., ale opatrně, aby se nepřichytily či nepřipálily. Pak se hmota utře, umíchá, zpracuje vařečkou do těsta a lžicí namáčenou v sádle či lépe v oleji se vykrajují škubánky.

      13.06.2015 12:52:54

  • Mária
    Mária

    Komentář k receptu Bramborové škubánky

    tiež si myslím, že na miesto polohrubej múky má byť múka hrubá ... s polohrubou múkou sú také lepkavé

    24.01.2014 12:51:27

  • Adélka :D
    Adélka :D

    Dobrý den, mohu Vás poprosit kdo má dobrý recept na škubánky aby mi ho napsal na e-mail? Děkuji

    04.04.2010 12:01:35

  • Sara
    Sara

    POLOHRUBA mouka?

    U nás se škubánky dělají zásadně z mouky hrubé, čím totiž jemněji mletá mouka, tím se víc "patlají" a nejdou spojit. Tak nevím, nespletla si autorka druh mouky???

    29.01.2007 00:56:07

  • RC / KL
    RC / KL

    Alter škub

    Další velice dobrou alternativou jsou škubánky se zapečeným sýrem nebo hermelínem. Vytvoří se škubánkové placky a mezi dvě se vloží sýr. Po uzavření se opeče na oleji. Místo sýra může být šunka, měkký salám nebo masová směs opkořeněná dle vlastní fantazie Mistra kuchaře. Doporučuji na závěr lehké bílé víno.

    11.10.2006 20:15:05

  • Dušan
    Dušan

    Narozeninové jídlo??

    Tak nevím, otevřel jsem si tříděné recepty "dle příležitosti - narozeniny" a nějak nechápu, proč jsou škubánky narozeninovým jídlem???

    10.09.2006 19:25:06

    • Jana Machalová
      Jana Machalová

      Re: Narozeninové jídlo??

      :-))Tento recept patří mezi jedny z mnoha původních receptů celého vaření a ještě neprošel kontrolou. Autorka měla trochu "zvrácený" vkus. Určitě se na něj dostane.

      10.09.2006 21:12:37

    • O.Tyrsen
      O.Tyrsen

      Re: Narozeninové jídlo??

      Je mi 85 let. Pro mé rodiče a dodnes i pro mne jsou škubánky pravou pochoutkou, kterou si dělám každý týden. Za to, že je umím vděčím své mamince, která mne je naučila. Mladá generace o nich někdy slyšela, ale neumí je. V Klubu důchodců jsem je učil vařit hospodyně o 20 let mladší než jsem já. Z toho je vidět, že škubánky se staly vzácností, na níž si skutečně lze pochutnat i o narozeninách.

      06.01.2008 06:41:11

Nalezeno receptů: 9

Přidat příspěvek k receptu Bramborové škubánky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.