reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Bramborové knedlíky plněné uzeným

Recept na knedlíky z bramborového těsta, plněné uzeným masem a skvělým zelím s nastrouhanými jablky.


  • 5,0

    5 3
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Uzené maso si nejlépe den předem uvaříme, aby vychladlo a dalo se snadno nakrájet na kostičky. Maso ponoříme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme cca hodinu a půl. Poté vytáhneme a necháme vychladnout.

Brambory očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme zcela doměkka s půl lžičkou soli a lžičkou kmínu. Poté pořádně brambory scedíme, ihned rozmačkáme mačkadlem na šťouchané brambory, zasypeme krupicí, zamícháme a necháme odklopené vychladnout. Chladnutí urychlíme umístěním hrnce například na balkon či za okno.

Mezitím si připravíme zelí. Z obalu kysaného zelí částečně vylijeme nálev a zelí se zbytkem nálevu přemístíme do menšího hrnce. Podlijeme studenou vodou, aby bylo zelí téměř zakryto, zamícháme 2 lžíce cukru krystal, přivedeme k varu a 20 minut vaříme. Poté slijeme přebytečnou tekutinu a necháme na dně jen tak 1 cm.

Nastrouháme 1 střední syrovou bramboru najemno a 2 jablka nahrubo. Povaříme 5 minut se zelím, které se nám takto zahustí.

Vychladlé brambory s krupičkou lehce posolíme, přidáme vejce a polohrubou mouku. Uhněteme rukama rychle v těsto, když moc lepí, přidáme mouku, ale ne zbytečně moc, těsto by bylo tuhé. Jen tak ať moc nelepí, bude se ještě podsypávat při tvarování. Dáme vařit velký hrnec s vodou do 3/4 výšky hrnce.

Uzené maso nakrájíme na kostičky. Těsto krájíme na menší díly, ze kterých tvarujeme hady a poté placičky, které plníme kostkami uzeného masa a zabalíme v kouli. Takto pokračujeme, až máme zpracováno všechno těsto a připraveny knedlíky.

Knedlíky vaříme po 6 kusech ve vroucí vodě, zamícháme a vaříme 8 minut (v půlce opět promíchat). Důležité je, aby stále bublala voda kolem knedlíků, vaříme tedy na téměř nejsilnějším plameni. Po uvaření vytáhneme pomocí cedníku, necháme okapat, vložíme do velké mísy se lžící sádla, opatrně promícháme a přikryjeme čistou utěrkou. Dáme vařit další várku knedlíků.

Nakonec si připravíme zkaramelizovanou cibulku. Velkou cibuli nakrájíme na tenké nudličky a smažíme na dvou lžících sádla na středním plameni. Jakmile začne zlátnout, přidáme 2 lžíce cukru krystal a promícháváme, necháme zkaramelizovat. Část zkaramelizované cibulky vmícháme do zelí a zbylou část necháme na ozdobení jednotlivých porcí. 

Bramborové knedlíky podáváme na lůžku z připraveného zelí a shora posypeme zkaramelizovanou cibulkou. Pokud nám zbylo uzené, můžeme také přidat několik kostek.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Bramborové knedlíky plněné uzeným

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.