reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Bramboráky

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, které říkáme také cmunda. Velice dobré, ale na noc těžké, pozor!


  • 4,3

    46 848×

    4,3 46848
  • 1 hod

  • 452×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Energetická hodnota

2922 kJ / 698,1 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 815 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Výběr těch nejlepších receptů: Domácí knedlíky nasladko i naslano

23. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 752 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 848 hodnocení

8 skvělých a jednoduchých receptů z mletého masa

23. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Zpracováváme dýně: Na polévku, přílohu i dýňový kompot

23. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 798 hodnocení

KVÍZ: Jaká jste hospodyňka? Otestujte se, zda patříte do kuchyně

23. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 695 hodnocení

Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní

23. 9. 2020

Postup přípravy

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.

Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.

Další skvělé recepty na bramboráky najdete zde

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Bramboráky

    Celkový počet komentářů: 619
    • Jarda
      Jarda

      Strouhání brambor

      Doporučuji zahušťovat nastrouhané brambory opatrně.K množství vody pouze tolik:záleží na druhu brambor a jejich stáří,myšleno ve kterém ročním období je děláme.Nejlepší brambory jsou starší méně vodnaté, nedoporučuji dělat z nových brambor i když se to samozřejmě dá udělat taky. V každém případě slít co nejvíc vody ale ne do dřezu ale do nádoby a tuto nechat odstát ať se škrob usadí na dno.Až pak vodu slít a usazený škrob vrátit do směsi.Těsto tak nezůstane vodnaté a není nutné jej moc zahušťovat.
      Jinak těsto se dá opravdu zapéct na dobře vymaštěném plechu sádlem do tloušťky cca 1 cm, v tom případě doporučuji těsto před pečením poklást kousky sádla.Zapéct pořádně ať je vidět po okrajích hnědá kůrka. Není to pak již ovšem bramborák jako takový,na Slovensku tomu místně říkají Haruľa.

      20.12.2018 14:11:46

    • zdeněk hlisnikovský
      zdeněk hlisnikovský

      re: třešnička na závěr

      Plně s vámi souhlasím ! Bramborák by měl být nízký, křupavý,nešetřím ani solí,ani česnekem či majoránkou !Jako výrazné vylepšení zkuste hotový bramborák posypat pískovým cukrem! Dostane to lahodný chuťový akord ! Uvidíte ,za pokus to jistě stojí !!

      14.12.2018 19:52:26

    • emilka
      emilka

      Já do cmundy nastrouhám nahrubo mrkev, je to křupavé a ozvláštní to chuť

      11.12.2018 13:13:26


    • Zuzana Nová
      Zuzana Nová

      Do bramboráku je lepší přidat místo mouky trochu strouhanky. Těsto potom není tolik " matlavé " a usmažené placky jsou křupavější.

      09.12.2018 18:17:35

    • Miloslav
      Miloslav

      Místo mouky

      je lepší přidávat dětskou krupičku. Jsou křupavější. Už nevím který kuchař mi to poradil, ale měl úplnou pravdu. Mám je rád hodně křupavé a dávám i víc česneku, navíc špetku mletého kmínu. Upevní chuť.

      28.09.2018 10:34:20

      • fony1
        fony1

        Re: Místo mouky

        To vam neporadil kuchar,ale nejaka babka od plotny. A to kdovi jestli...

        29.09.2018 15:26:12

      • yanchee
        yanchee

        Re: Místo mouky

        Bramborák bude křupavý vždy, když se smaží v tenké vrstvě. Silná vrstva křupavá nebude. Co do toho dáte, je úplně jedno.

        30.09.2018 18:32:10

      • Miloš Novotny
        Miloš Novotny

        Re: Místo mouky

        Milý příteli,
        VÁŠ recept na bramborák určité vyzkouším,mám ale dotaz zda používáte elektrický strouhač a když tak jakou značku,já dosud používám starý ruční (na strouhanku) ale chtěl. bych néco moderního., SENCOR?
        Dík za odopovéd a hezké. VÁNOCE, Novotný tel
        73296217u

        02.12.2018 06:07:47


    Přidat příspěvek k receptu Bramboráky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.