reklama
hledat uživatel
       

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Bramboráky

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, které říkáme také cmunda. Velice dobré, ale na noc těžké, pozor!


  • 4,3

    46 794×

    4,3 46794
  • 1 hod

  • 450×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Energetická hodnota

2922 kJ / 698,1 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 739 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 979 hodnocení

Dokonalá, přitom tak jednoduduchá: Píchaná buchta krok za krokem

24. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 706 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 794 hodnocení

Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči

23. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 199 hodnocení

Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

22. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 765 hodnocení

Recept na výborný rebarborový koláč krok za krokem

21. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 654 hodnocení

10+1 otázek: Jarní detox aneb když tělo volá po očistě

21. 5. 2020

Postup přípravy

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.

Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.

Další skvělé recepty na bramboráky najdete zde

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Bramboráky

    Celkový počet komentářů: 601
    • Jarda
      Jarda

      Strouhání brambor

      Doporučuji zahušťovat nastrouhané brambory opatrně.K množství vody pouze tolik:záleží na druhu brambor a jejich stáří,myšleno ve kterém ročním období je děláme.Nejlepší brambory jsou starší méně vodnaté, nedoporučuji dělat z nových brambor i když se to samozřejmě dá udělat taky. V každém případě slít co nejvíc vody ale ne do dřezu ale do nádoby a tuto nechat odstát ať se škrob usadí na dno.Až pak vodu slít a usazený škrob vrátit do směsi.Těsto tak nezůstane vodnaté a není nutné jej moc zahušťovat.
      Jinak těsto se dá opravdu zapéct na dobře vymaštěném plechu sádlem do tloušťky cca 1 cm, v tom případě doporučuji těsto před pečením poklást kousky sádla.Zapéct pořádně ať je vidět po okrajích hnědá kůrka. Není to pak již ovšem bramborák jako takový,na Slovensku tomu místně říkají Haruľa.

      20.12.2018 14:11:46

    • zdeněk hlisnikovský
      zdeněk hlisnikovský

      re: třešnička na závěr

      Plně s vámi souhlasím ! Bramborák by měl být nízký, křupavý,nešetřím ani solí,ani česnekem či majoránkou !Jako výrazné vylepšení zkuste hotový bramborák posypat pískovým cukrem! Dostane to lahodný chuťový akord ! Uvidíte ,za pokus to jistě stojí !!

      14.12.2018 19:52:26

    • emilka
      emilka

      Já do cmundy nastrouhám nahrubo mrkev, je to křupavé a ozvláštní to chuť

      11.12.2018 13:13:26


    • Zuzana Nová
      Zuzana Nová

      Do bramboráku je lepší přidat místo mouky trochu strouhanky. Těsto potom není tolik " matlavé " a usmažené placky jsou křupavější.

      09.12.2018 18:17:35

    • Miloslav
      Miloslav

      Místo mouky

      je lepší přidávat dětskou krupičku. Jsou křupavější. Už nevím který kuchař mi to poradil, ale měl úplnou pravdu. Mám je rád hodně křupavé a dávám i víc česneku, navíc špetku mletého kmínu. Upevní chuť.

      28.09.2018 10:34:20

      • yanchee
        yanchee

        Re: Místo mouky

        Bramborák bude křupavý vždy, když se smaží v tenké vrstvě. Silná vrstva křupavá nebude. Co do toho dáte, je úplně jedno.

        30.09.2018 18:32:10

      • Miloš Novotny
        Miloš Novotny

        Re: Místo mouky

        Milý příteli,
        VÁŠ recept na bramborák určité vyzkouším,mám ale dotaz zda používáte elektrický strouhač a když tak jakou značku,já dosud používám starý ruční (na strouhanku) ale chtěl. bych néco moderního., SENCOR?
        Dík za odopovéd a hezké. VÁNOCE, Novotný tel
        73296217u

        02.12.2018 06:07:47


    Přidat příspěvek k receptu Bramboráky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.