reklama
hledat uživatel
       

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Bramboráky

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, které říkáme také cmunda. Velice dobré, ale na noc těžké, pozor!


  • 4,3

    46 524×

    4,3 46524
  • 1 hod

  • 439×

Podobné recepty

Načíst další recepty
Ušetřete peníze na přípravě tohoto receptu!

Ingredience



Energetická hodnota

2922 kJ / 698,1 kCal
(na 1 porci)

Postup přípravy

Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.

Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto nebylo tuhé.

Do tuku rozpáleného na pánvi klademe lžíci připravené bramborové směsi, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova.

Zlatavé bramboráky podáváme teplé nebo studené. Záleží, jak je máme rádi.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Bramboráky

    Celkový počet komentářů: 496
    • OlaSm
      OlaSm

      Bramboráky

      Starý recept jako svět...hlavně, že kritizujete že jsem dala do kuchařky -Výrobu kefíru- a sama tu dáváte staré recepty, jen pozměníte název. No jo rýpalové žijí.....

      18.07.2013 12:35:41

    • Klára
      Klára

      Komentář k receptu Bramboráky

      Tenhle recept je divný udělala jse, vše podle návodu a nedrží to v celku

      11.07.2013 20:58:53

    • karin
      karin

      Nevěřte, že je sádlo tolik škodlivé.

      Zkuste smažit na sádle, to je teprve bašta. Navíc má sádlo jako jediný tuk tepelnou pojistku a jakmile se přepálí, tak ztmavne. Na přepáleném oleji smažíte klidně dál a nevíte o tom.

      16.03.2013 13:09:50

    • Martin
      Martin

      šlo to krásně a chutnalo

      Naposledy jsem si dělal bramboráky před deseti lety.
      A tento rok jsem se rozhodl, že se pokusím taky něco uvařit
      a světe div se, chutnalo. :-)

      16.02.2013 23:47:04

    • Thorax
      Thorax

      Bramboráky

      nechápu proč vymačkáváte všechnu vodu z brambor obsahující škrob a pak místo ní do směsi narvete lžičku Solamylu......bramboráky byly jídlem chudých a to buď jako samostatné jídlo a nebo plněné. Babička dávala pouze brambory napůl nastrouhané na hrubo a napůl na jemno. Pokud byly hodně vodovaté část vody se odlila, aby těsto nebylo moc řídké a nemuselo se dávat hodně mouky. Pak polohrubou a nebo hladkou mouku, pepř, sůl, česnek, majoránka. Vejce se dávalo když bylo a jestli slepice nesly a nebo ne. Často byl bramborák bez vajec. Takový bramborák se plnil zelím, houbami a podobně. Pokud měl být samostatným jídlem přidávaly se do těsta škvarečky, na kostičky nakrájené uzené, gothaj a nebo vuřty. Bramborák se smažil zásadně na domácím sádle !!!! Moje matka bramboráky někdy "vylepšovala" přidáním nastrouhané cukety nebo kyselého zelí (ze zelí se šťáva vymačkávala), když bylo hodně kedluben Gigantů, přistrouhal se Gigant.. Jinak za totality měli nejlepší bramboráky na nádraží Střed v Praze a v současné době je mňamkou bramborák v motorestu v Knovízi u Slaného. Jezdí na něj domácí i zahraniční TIRáci a můžete si i koupit těsto a udělat si ho doma.......

      13.08.2012 08:30:53

      • Tonička
        Tonička

        Re: Bramboráky

        Na tom samém nádraží prodávali také "masové pirohy", nemůžu ale nikde sehnat ten recept - byly vynikající. Nepomůžete?

        13.08.2012 15:28:36

      • milan
        milan

        Re: Bramboráky

        Ja davam za pravdu nejlepsi bramborak byl na nadrazi stred snazil jsem se sehnat recept ale nedari se to nebyl normalni bramborak ale velka mneka a mastna plackana voskovem papiru vynikajici chuti je to 40 let ale stale to mam na jazyku vyborny.

        22.09.2012 03:11:44

      • babča
        babča

        Re: Bramboráky

        Také máme rádi bramboráky - strouhám brambory půl na hrubo a půl na jemno - pak jsou křupavější. Nějakou vodu z nich sliju a přidávám trochu mléka - aby nečernaly. Sůl, vejce, mletý kmín, majoránku,česnek, hladkou nebo polohrubou mouku - peču placičky na pánvi.
        Pamatuji se, že moje teta - aby nemusela stát u plotny, tak těsto rozetřela na plech a pekla v troubě - bratranci byli v pubertě "věčne hladví"
        Jinak jedna Polka mi říkala, že do těsta kápne ocet, aby nečernalo těsto a bramboráky si maže džemem!!!!!! NO tak já bych to neskousla, ale je vynikají na bramboráček si dát lžičku smaženice - to je mňamka!

        12.11.2012 03:38:00

      • Tatínkova kuchařka
        Tatínkova kuchařka

        Bramboráky.

        Thorax13.08.2012
        Hned to vyzkouším"" supr recept, Díky moc, snad se nebudete hněvat že jsem si recept vytiskl a večer se do bramboráku dám, Jindra

        15.12.2012 12:41:05

      • Sanhear
        Sanhear

        Re: Bramboráky

        Končně někdo kdo bramboráky umí :-) ,to jak to ztrouháš ty :-) tak to taky strouhám .-) zkus tam dát myslím že pšeničnou mouku (nejsem si jistej jestli je to ono taková tá prostě hnědá ) ale neprežeň to sní a nakombinuj s normální výsledek parádní kůrčička :D

        12.02.2013 13:02:47

    Přidat příspěvek k receptu Bramboráky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.