Recept na chutnou a sytou polévku, na kterou my Češi nedáme dopustit - klasickou bramboračku. Polévka provoněná kořenovou zeleninou, houbami a majoránkou.
2 stroužky | česnek |
2 lžíce | olej |
1 špetka | sůl |
1 snítka | petrželka |
2 lžičky | majoránka |
2 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladká mouka |
3 ks | brambory |
1 ks | menší petržel |
2 lžíce | sušené nebo čerstvé houby |
1 ks | celer |
1. Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ostatní zeleninu a také houby očistíme a nakrájíme. Houby namočíme. Pokud je houbová sezóna, použijeme samozřejmě houby čerstvé.
2. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku a osmažíme dozlatova. Pak zalijeme 1,5 l vody, rozšleháme a uvedeme do varu. Do základu přidáme nakrájenou zeleninu, brambory a předem namočené houby.
3. Bramboračku vaříme, dokud není všechno měkké. Polévku dochutíme prolisovaným nebo jemně nasekaným česnekem, podle chuti osolíme, přidáme majoránku a bramboračku už jen krátce povaříme.
4. Bramboračku můžeme podávat ihned po uvaření, ale lze ji nechat i rozležet, bude ještě lepší, když se chutě všech surovin krásně propojí. Bramboračka podle tohoto receptu je vhodná i pro vegetariány.
!TIP k přípravě
Bramboračka bude chuťově ještě lepší, použijeme-li místo vody domácí zeleninový či masový vývar. Příprava bude sice časově náročnější, ale na chuti to bude rozhodně znát. Pokud nechceme polévku zahušťovat moukou, můžeme použít rozmixovaný vařený brambor. Majoránku přidáváme do polévky vždy až na závěr, stačí ji 1-2 minutky prohřát, jinak ztrácí na vůni i chuti.
!TIP k servírování
Bramboračku podáváme posypanou nadrobno nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Vhodnou přílohou je pečivo, nejlépe čerstvý chléb, ale pokud si hlídáme linii, vystačíme si se samotnou polévkou.
Foto: Shutterstock.com
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Jako od babičky: Poctivá bramboračka s houbami, česnekem a majoránkou
Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Provoní celý byt kořenovou zeleninou, houbami a v zimě vás také pěkně prohřeje. A navíc všechny ingredience na vaření pořídíte levně! Jak na to?
Začínající kuchaři a kuchařky, je tu opět pár užitečných rad, které vám pomohou při vaření. Polévky jsou nejstarším a nejobvyklejším jídlem. Nahradí nám oběd i večeři. Podle potřeby a chuti je můžeme zahušťovat, mrazit a díky různým zavářkám a vložkám snadno vykouzlíme všemožné variace i pro sváteční příležitosti.
autor Monnie
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena