reklama
hledat uživatel
       

Postup přípravy

Kostku droždí rozdrobíme, přidáme mléko a cukr a zamícháme. Kvásek necháme v teple kynout.

Do větší míchací mísy dáme hrubou mouku, 2 vejce, lžičku jemné soli, semena dle možností a kvásek. Vařečkou poctivě vypracujeme těsto, dokud se nezačne odlupovat od okrajů mísy.

Položíme na vál, vydatně posypanej hladkou moukou a sformujeme bochánek. Horní plochu posypeme hladkou moukou, zakryjeme plachetkou. Počkáme dle teploty asi 20 minut.

Bochánek nakyne. Rozdělíme jej na kousky, ze kterých uděláme malé bochánky asi 80mm v průměru a do 2 cm výšky.

Troubu předehřejeme na 200°C. Malé bochánky zakryjeme, počkáme než se trouba nahřeje. Bochánky zatím vykynou.

Bochánky nakrojíme na povrchu mokrým nožem dvěma zářezy po celé ploše,v úhlu 90° - prostě kolmo na sebe.

Třetí vejce rozmícháme, bochánky ním potřeme. Vydatně posypeme hrubou solí a celým kmínem.

Nasázíme do předehřáté trouby na pečící papír.

Známkou dopečení je krásné otevření se zářezů, vůně a vzhled povrchu meruňkovo-hnědavý.

Když základní bochánek nerozdělíte, získáte za stejných podmínek chutný chléb.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Bosňáky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.