reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Boeuf Bourguignon podle Julie Child

Klasický recept francouzské kuchyně, který Julie Child dovedla k dokonalosti. Jedná se o hovězí maso pomalu dušené na červeném víně a potom smíchané s osmaženými žampiony a cibulkou perlovkou.


  • 3,0

    73×

    2,9 73
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

podle chuti

podle potřeby

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 538 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Odřežeme kůži z domácí masité uzené slaniny, slaninu pokrájíme na malé kostky, vaříme je 10 minut i s kůží ve vařicí vodě, potom scedíme a necháme dobře odkapat z vody na cedníku. Kostky uzené slaniny dáme na rozpálený olivový olej, vyškvaříme z ní tuk a slaninu vybereme na talíř.

Hovězí kližku pokrájíme na kostky o velikosti cca 3 x 4 cm. Postupně po malých částech maso opečeme, aby se tuk příliš neochladil, opečeme zprudka na směsi rozpáleného oleje a výpeku ze slaniny. Maso se nemá dusit, ale opéct, přitom se nemá přepéct, jen opéct na povrchu, vevnitř zůstane šťavnaté. Opékáme jen krátce za stálého míchání asi 1 - 2 minuty. Vybereme opečené maso na talíř, kde pustí něco šťávy, kterou použijeme později. Zvolila jsem hovězí kližku pro její klihovitost, klih se z ní při pomalém dušení uvolní a dodá šťávě potřebnou rosolovitost. Případně můžeme použit i hovězí krk anebo hovězí zadní.

Jednu velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Na olejovo-slaninovém výpeku z masa orestujeme pokrájenou cibuli téměř do hněda. Mezitím očistíme a omyjeme středně velkou mrkev a pokrájíme na kolečka o síle 3 - 4 mm. Mrkev přidáme k cibuli a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Potom přidáme kostky vyškvařené uzené slaniny i s kůží, opečené maso bez vyteklé šťávy a nasledují 2 důležité kroky. Maso posypeme 1 polévkovou lžící mouky, ale nemícháme. Hrnec přikryjeme pokličkou a pořádně zatřeseme, aby se každý kousek masa obalil moukou.

Hrnec vložíme do trouby vyhřáté na 225 °C a od této chvíle vstupuje do činnosti trouba. Maso pečeme při této teplotě v dolní třetině trouby 5 minut a potom vyndáme z trouby. Maso opět posypeme 1 polévkovou lžicí mouky, zatřeseme, vrátíme do trouby a pečeme dalších 5 minut při stejné teplotě. Na povrchu masa se vytvoří křupavá kůrčička, uvnitř zůstane krásně šťavnaté, bude mít výbornou chuť a opadaná mouka dobře zahustí výslednou šťávu.

Hrnec s opečeným masem vyndáme z trouby, přidáme prolisovaný česnek, jemně osolíme, výrazně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme tymián, bobkové listy a domácí rajčatový protlak, který předtím krátce orestujeme. Přilijeme červené víno a šťávu vyteklou z masa, která zůstala na talíři. Do výšky masa zalijeme horkým domácím vývarem z hovězích morkových kostí.

Přivedeme do varu, promícháme, přikryjeme pokličkou a hrnec s budoucí pochoutkou vložíme dusit do trouby, dokud maso nezměkne. Občas promícháme, aby se opadaná mouka nepřichytila. Během dušení už nepodléváme žádnou tekutinou, dusíme při snížené teplotě, při 150 °C.

Když je maso téměř měkké, v pánvi rozpustíme 30 g másla. Na rozehřátém másle opražíme cibuli perlovku, jen asi 2 - 3 minuty, aby zůstala v celku. Vybereme cibuli na talíř s papírovou kuchyňskou utěrkou a zlehka ji utřeme od přebytečného másla. Děkuji jednomu mému dobrému příteli, který mě tento kuchařsky grif naučil. Perlovka nabere delikátní chuť másla a nerozpadne se.

Do pánve přidáme dalších 30 g másla. Když se máslo rozpustí a ohřeje, přilijeme citronovou šťávu. Když se vzpění, přidáme čerstvé žampiony pokrájené na čtvrtky. Ideální jsou malé žampiony, které se přidávají v celku. Zvýšíme plamen, žampiony opékáme zprudka do hněda, potom vypneme plamen, jemně je osolíme a výrazně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem.

Po 3 hodinách vybereme hovězí maso z trouby. Maso je měkké, šťavnaté a šťáva je krásně zahuštěná. Přidáme opečené žampiony, opečenou cibuli perlovku, promícháme a krátce všechno prohřejeme.

Boeuf Bourguignon podle Julie Child servírujeme horký a posypaný posekanou petrželovou natí. Tradičně se podává s francouzskou bagetou. Já jsem k němu připravila vařené nové brambory, protože je právě jejich sezóna.

Jedná se o náročný a pracný klasický recept francouzské kuchyně. Madam Julie Child ho přivedla k dokonalosti, dokázala spojit symfonii chutí tohoto voňavého a úžasně chutného jídla, povýšila ho na skutečnou delikatesu, patří jí obdiv a uznání.

Pokud dodržíte podrobný postup, dopracujete se k požadovaného výsledku. Recept na Boeuf Bourguignon podle Julie Child stojí za vyzkoušení, vynaložená námaha se vám bohatě odmění. Osobně jsem tento recept zařadila do našeho svátečního jídelníčku. Příprava je 300 minut, z toho pečení v troubě je nejprve 10 minut a potom 180 minut, teplota nejprve 225 °C a potom 150 °C.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Boeuf Bourguignon podle Julie Child

    Celkový počet komentářů: 2

    • Libchen
      Libchen

      Jalikoz tuhle Paní znám léta moc dobre a mam jí rád. Jsem vyucenej kuchar s praxi sefkuchare v interhotelech. Jinak jsem zameren na zidovskou kuchyni. Tenhle recept znam duverne a je fantastickej nakolik tahle pani ja naprotej ameter a viri jenom pro sebe a nekdy i mne.
      Autorka receptu se zarazuje pomalu ale jiste mezi profesionalni kucharky. A kdykoli pozada o moji radu budu ji k dipozici.

      26.09.2015 17:41:46


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Boeuf Bourguignon podle Julie Child

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.