Recept, který mám od tchýně z východního Slovenska. Bobalky jsou součástí Štědrovečerní večeře, ale u nás se po nich můžeme utlouct, takže se dělají i ve dnech všedních.
Hodnocení
4.1
/ 5 (28x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
těsto
1 špetka
cukr
1 kapka
olej
1 špetka
sůl
1 ks
vejce
6 dl
mléko
1 kostka
droždí
1 kg
polohrubá mouka
podle chuti
máslo
cukr moučka
mletý mák
Postup přípravy
Připravíme klasické kynuté těsto - z droždí, trochy mléka, soli a cukru uděláme kvásek a
necháme vyjít. Kvásek přidáme do surovin na těsto, vypracujeme a necháme na teplám místě hezky vykynout.
Z hotového těsta udělám malé kuličky cca 1 cm velké. Kuličky upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Upečené kuličky bobalky zalijeme horkou vodou, necháme trochu změknout a scedíme.
Nakonec bobalky polijeme roztátým máslem a posypeme mákem a cukrem.