
Blitky
I když název zní strašně, je to opravdu dobrá příloha z Chorvatska.
-
3,1
27×
-
25 min
-
0×
I když název zní strašně, je to opravdu dobrá příloha z Chorvatska.
27×
25 min
0×
1/2 paličky
1/2 dl
1 ks
500 g
250 g
Čerstvý listový špenát podusíme na olivovém oleji. Použijeme minimálně 250 g, hodně zmenší objem. Přidáme i jednu větší cibuli nadrobno nakrájenou.
Brambory oloupeme a uvaříme zvlášť.
K podušenému špenátu přidáme uvařené brambory nakrájené na malé kostky, sůl, pepř a česnek dle chuti. Vše ještě společně podusíme.
Blitky podáváme například s rybou nebo masem.
Nic takového jako blitky v Chorvatsku neexistuje, pouze Blitva. Prosím o opraveveni receptu. Když o chorvatské kuchyni nic nevíte tak se doni nemontujte. Vám by se taky nelíbilo kdyby Chorvat publikoval recept třeba na Českou " psíčkovou " omáčku.... Dekuji
Tuto přílohu si dávám vždy k rybě,ale název blitka vidím prvně, vždy jsem všude na jídelních lístcích viděla napsáno BLITVA. Příloha je to vynikající.
Taky jsem si poprvé myslela, že se jedná o špenát. Tuhle lahůdku si v Chorvatsku dávám téměř denně - s olihněmi :-).
Doporučuji Vám kuchařku od
Dušana Karpatského -
Lahůdky od Jadranu, starší
verze se jmenuje Jugoslávská
kuchyně
(http://www.kosmas.cz/knihy/10
4772/lahudky-od-jadranu/).
Tuším, že momentálně
není nikde k dispozici, ale
dobrá knihovna ji určitě
bude mít.
zajímavá inovace názvu =D v chorvatsku je to 'blitva', konkrétněji 'blitva s krumpirom', tedy špenát s brambory =) a je to vynikající, to je fakt =)
Blitva je sice špenátu svou chutí podobná, nicméně se nejedná o špenát ale o "mangold".