reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Bílý ošatkový kváskový chléb z podmáslí

Recept na neskutečně dobrý bílý kváskový chléb s podmáslím, který je úžasně chutný, vláčný a jako čerstvý i více dní.


  • 2,9

    25×

    2,9 25
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 547 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Postup přípravy

Z chladničky vybereme kvásek na bílý chléb, necháme ho volně přikrytý na pultě při pokojové teplotě asi 1 hodinu aklimatizovat, potom ho nakrmíme 100 g hladké chlebové světlé mouky a 100 ml nesycené minerální vody (používám neperlivou vodu Bonaqua). Pořádně rozšleháme vidličkou, aby se do kvásku dostalo co nejvíce vzduchu. Recept na založení kvásku je zde.

Z aktivního kvásku odebereme 30 g a dáme do mísy robota na přípravu rozkvasu. Zbytek kvásku uzavřeme víčkem a vrátíme do chladničky. Rozkvas připravujeme večer před pečením chleba tak, že k 30 g odebraného aktivního kvásku přidáme 150 g světlé chlebové mouky T 650 a 150 g nesycené minerální vody, všechno spolu dobře rozmícháme, volně přikryjeme utěrkou a necháme asi 12 hodin pracovat při pokojové teplotě, nejlépe přes noc.

Ráno vidíme, že náš rozkvas je plný bublinek navinulé vůně, krásně se zdvihl a zvětšil svůj objem. K vykvašenému rozkvasu přidáme 500 g hladké mouky extra speciál, 2 lžičky soli, přilijeme 250 g podmáslí, zapneme robot na stupeň rychlosti č.1 a mísíme asi 10 minut, poté zvýšíme stupeň rychlosti na č. 2 a mísíme ještě 4 minuty, dostaneme tak řídké, lepivé, mokré těsto. Těsto jemně posypeme moukou, mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout v teple 2 hodiny.

Vykynuté těsto z mísy pomocí stěrky vyklopíme na silně pomoučněnou desku. Těsto překládáme pomoučněnýma rukama od okrajů do středu, vždy ho otočíme ve směru kruhu o 90 stupňů a přeložíme od okrajů směrem do středu, potom obrátíme těsto spojem dolů, otáčením rukama a podsouváním okrajů těsta na spodku dovnitř vytvarujeme z těsta hladký kulatý bochník, který přeložíme spojem nahoru do moukou vysypané ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 2 hodiny.

Potom na ošatku přiložíme teflonovou fólii, přidržíme dlaněmi, ošatku rychle obrátíme a chléb vyklopíme na fólii, kterou přeneseme na vyhřátý plech. Plech jsme předtím 30 minut vyhřívali v troubě při teplotě 230 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem.

Chléb vložíme do trouby a pečeme na této teplotě prvních 10 minut, potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě 30 minut. Během celého pečení máme na spodku trouby hrneček s vroucí vodou, aby se vytvořil dostatek páry. Upečený chléb vybereme a dáme vychladnout na mřížku. Vychladlý chléb krájíme na krajíce, nejdříve však 4 hodiny po upečení.

Bílý ošatkový kváskový chléb z podmáslí má do křupava vypečenou hnědou kůrku a uvnitř je neuvěřitelně lehoučká, vzdušná a nadýchaná měkká střídka, která má početná velká oka. Má úžasnou chuť a díky podmáslí je tento chléb i více dní jako čerstvě upečený. Zatím mi ze všech mých doma upečených chlebů chutnal tento chléb nejvíce, žádný chléb koupený v obchodě se mu nevyrovná.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Bílý ošatkový kváskový chléb z podmáslí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.