reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Bílý nemíšený chléb s pšeničnými otrubami

Toto je recept pro ty, kteří mají rádi neuvěřitelně lehký vzdušný chléb s početnými velkými oky a křupavou kůrkou. Těsto netřeba vůbec mísit, přitom má úžasnou chuť a až 75% hydrataci.


  • 2,6

    10×

    2,6 10
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 222 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 298 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 706 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

V tomto receptu se ingredience váží v gramech, nejsou v mililitrech, ani v šálkách či lžících.

Do mísy prosejeme 400 gramů bílé světlé pšeničné mouky T 650 - má vyšší obsah lepku, přidáme 8 gramů soli a ano, dobře čtete, jen 1 gram sušeného droždí. Promícháme suché ingredience, přilijeme 320 gramů ledové studené vody, ale nemícháme! Jen spojíme několika lehkými pohyby pomocí špachtle anebo stěrky v homogenní těsto.

Těsto na chléb přikryjeme fólií a necháme pomalu kynout při pokojové teplotě cca 21 až 23 °C až 18 hodin. Po této době vidíme v mise zdvihnuté mokré těsto s početnými bublinkami. Těsto pomocí stěrky vyklopíme na silně pomoučněnou desku. Těsto má charakter velmi mokré beztvaré placky.

Povrch těsta pomoučníme a překládáme z rohů do středu jako obálku pomocí pomoučněných rukou. Velmi jemně vytvarujeme rukama kulatý bochník, který obrátíme spojem dolů na pomoučněnou desku posypanou pšeničnými otrubami, pomoučníme i povrch těsta a posypeme pšeničnými otrubami a přikryjeme čistou vzdušnou utěrkou, necháme kynout na teple ještě 2 hodiny.

Kdo chce, může těsto přenést na velkou čistou pomoučněnou utěrku posypanou pšeničnými otrubami, pomouční povrch bochníku, posype pšeničnými otrubami a překryje povrch utěrkou.

Troubu rozehřejeme na 230 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodní rošt vložíme smaltovaný hrnec s pokličkou a 30 minut ho při této teplotě necháme rozpálit. Já jsem pro tento účel použila hrnec, ale můžeme však použít i jenskou mísu s poklopem, pokud nemáte právě smaltovaný hrnec. Hrnec nevymazáváme tukem a nepoužíváme ani pečící papír.

Po 30 minutách vybereme rozpálený hrnec z trouby, vložíme náš bochník do hrnce, tentokrát spojem nahoru, přikryjeme pokličkou a vložíme péct do trouby. Chléb pečeme 30 minut při této teplotě, potom odstraníme pokličku z hrnce a pečeme ještě 15 minut při stejné teplotě bez pokličky, dokud náš chléb nebude mít pěknou hnědou barvu a krásně vypečenou křupavou kůrku. Upečený chléb vybereme, dáme úplně vychladnout na mřížku, krájíme na krajíce nejdříve za hodinu.

Bílý nemíšený chléb s pšeničnými otrubami je úžasně chutný, neuvěřitelně lehký, vzdušný, s měkoučkou střídkou s početnými velkými oky a perfektně vypečenou křupavou kůrkou, až se mi nechtělo věřit, že toto se dá dosáhnout jen s jediným gramem sušeného droždí. Chuť je zvýrazněná pšeničnými otrubami. Chléb má až neuvěřitelnou 75% hydratovanost, s čímž jsem se u jiných nemísených chlebů nesetkala. Voda prochází celým chlebem během pečení a nad chlebem v přikrytém hrnci udržuje potřebné množství páry během pečení.

Autorem receptu je italský pekař žijící v New Yorku, Jim Lahey, majitel pekárny Sulivan. Jeho recept se objevil poprvé v New York Times v roce 2006, tato metoda je ale známa už od roku 1990 a recept byl vydán i knižně mezi nejlepšími recepty světa na chléb. Pekař Jim Lahey navíc nahrál na YouTube mnoho videí, na která si můžete podívat. Recept proletěl internetem celým světem a je velmi oblíbený.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Bílý nemíšený chléb s pšeničnými otrubami

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.