V hrnci s těžkým dnem při mírném vaření ohřejeme mléko. Jakmile mléčná pěna začne stoupat, ihned plotnu vypneme. Pěnu od mléka odebereme a mléko přikryjeme.Takto mléko necháme vychladnout na teplotu 38 - 40 °C. Teplota nesmí být vyšší.
Do sterilizované nádobky vložíme několik vrchovatých lžic jogurtu a dobře promícháme nejprve jen s trochou mléka. Jogurt s mlékem musí být dobře promíchaný, nesmí tam být ani jedna hrudka. Jakmile nemáme hrudky v základu jogurtu, dobře promícháme se zbylým mlékem. Nádobku dobře uzavřeme.
Nádobku nebo nádobky dáme odstát při 35 °C na 6 - 8 hodin, nebo je vložíme do hrnce s teplou vodou, který uložíme k topení. Můžeme je uložit i pod teplou peřinu. Je ale důležité, abychom s nádobkami celých 6 - 8 hodin nehýbali.
Pokud jsme dobře pracovali, musí po uběhlém čase lžíce v jogurtu stát.
Bílý domácí jogurt poté uchováváme v lednici při teplotě 5 - 6 °C.
Bílý domácí jogurt můžeme doplnit různým ovocem či medem a podáváme jako chutnou zdravou snídani.