reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Bílý domácí jogurt

Na přípravu jogurtu nepotřebujeme jogurtovač, ale jen mléko a přírodní jogurt. Neuvěřitelně jednoduchý recept.


  • 4,7

    80×

    4,6 80
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

10+1 otázek: Jak můžeme ovlivnit stravování našich dětí?

24. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Postup přípravy

V hrnci s těžkým dnem při mírném vaření ohřejeme mléko. Jakmile mléčná pěna začne stoupat, ihned plotnu vypneme. Pěnu od mléka odebereme a mléko přikryjeme.Takto mléko necháme vychladnout na teplotu 38 - 40 °C. Teplota nesmí být vyšší.

Do sterilizované nádobky vložíme několik vrchovatých lžic jogurtu a dobře promícháme nejprve jen s trochou mléka. Jogurt s mlékem musí být dobře promíchaný, nesmí tam být ani jedna hrudka. Jakmile nemáme hrudky v základu jogurtu, dobře promícháme se zbylým mlékem. Nádobku dobře uzavřeme.

Nádobku nebo nádobky dáme odstát při 35 °C na 6 - 8 hodin, nebo je vložíme do hrnce s teplou vodou, který uložíme k topení. Můžeme je uložit i pod teplou peřinu. Je ale důležité, abychom s nádobkami celých 6 - 8 hodin nehýbali.

Pokud jsme dobře pracovali, musí po uběhlém čase lžíce v jogurtu stát.
Bílý domácí jogurt poté uchováváme v lednici při teplotě 5 - 6 °C.

Bílý domácí jogurt můžeme doplnit různým ovocem či medem a podáváme jako chutnou zdravou snídani.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Bílý domácí jogurt

    Celkový počet komentářů: 12
    • Erna jedna
      Erna jedna

      Ahoj,podle mě je nejlepší použít zahřívcí vak a termotašku a nekolikrát vyměnit horkou vodu (nejlepší z konvice). Tak ahoj�.

      31.08.2019 19:45:17

    • Dasa
      Dasa

      Recept se mi nelíbí

      Debilny opis receptu nezrozumitelny raz hrniec potom nadobka

      15.02.2019 10:24:52

    • JiZat
      JiZat

      Komentář k receptu Bílý domácí jogurt

      Prosim jaký koupit jogurt ktry je nejlepší ???( znacku. Název...)
      Předem děkuji

      01.12.2017 02:09:49


      • Kata
        Kata

        Re: Komentář k receptu Bílý domácí jogurt

        Ja používám většinou Hollandii, ale klidně pouzijte ten, co mate radi.
        Ještě tip od kamarádky - ohrat mleko v papinaku (tlakovem hrnci) a v něm to i strcit pod perinu - udrzi pekne teplo.

        20.01.2018 16:28:16

    • Tom
      Tom

      Komentář k receptu Bílý domácí jogurt

      Nebo si vyrobte jogurtovou "termosku". Stačí nějaký box, ideálně z polystyrenu, aby dobře izoloval - a tam dejte sklínky do peřinky z kusů látky. Můžete dělat jogurt i přímo v nějaké termosce. ;) Pokud vás to chytne, jogurtovač stojí asi 600 Kč a jeho provoz je energeticky zanedbatelný (příkon cca 15 W).

      04.11.2015 22:02:15

    • Vendula
      Vendula

      Komentář k receptu Bílý domácí jogurt

      Chtěla bych jogurt zkusit, nic snažšího jsem dlouho neviděla, ale fakt nevim jak to bude fungovat, když na 6 hodin prostě 40 stupňů nikde nevytvořim. Bydlim na statku a i v zimě by to bylo u topení nemožný, kamna teď nemam a v létě tu mám i pod peřinou prostě zimu.. Takže fakt nevim, jedině to mít na sluníčku až zas přijdou vedra? Jaký máte zkušenosti vy s těma stupněma? Díky

      29.07.2015 13:31:56

      • Tom
        Tom

        Re: Komentář k receptu Bílý domácí jogurt

        Dejte sklínky do peřin, tam se udrží teplé po dostatečně dlouhou dobu. Naše mamka to tak dělávala. Může být trošku těžší vychytat vše tak, aby byl jogurt dostatečně hustý. Udržet teplotu pomůže, když dáte do peřin spolu s jogurtem ještě lahev s teplou vodou, může být trochu teplejší než násada jogurtů.

        04.11.2015 21:57:42

    • kaja
      kaja

      Komentář k receptu Bílý domácí jogurt

      Podle mě by se mléko nemělo vařit, ale zahřát by se mělo na max 80 stupňů (uchování vitamínů) a teplota pro množení jogurtových kultůr nesmí být vyšší než 50 stupňů (ale ideální teplota je těch 40 stupňů). Když se jogurt dělá bez jogurtovače, tak je dobré mléko schladit na 50 stupňů, přidat ingredience, zamíchat, rozlít do nádob a dát někam do tepla (než se to udělá tak teplota klesne k těm ideálním 40 stupňům) ;-)

      29.05.2014 09:51:33

    • petr
      petr

      ten jogurt je blbost ten přírodní jogurt už je jogurt :D:D

      12.07.2013 08:22:40


    Nalezeno receptů: 12
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Bílý domácí jogurt

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.