reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky

Vynikající doma pečený chléb mojí babičky, která žila na venkově a zůstal mi od dětství v paměti. Recept věnuji památce mojí babičky k jejím nedožitým 112. narozeninám.


  • 3,6

    31×

    3,5 31
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 547 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 814 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 534 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Postup přípravy

Do mísy dáme prosátou mouku, sůl a promícháme. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a přidáme je do jamky v mouce. Na brambory rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažné vody, údaj o množství vody je jen orientační, závisí od kvality mouky, kolik je schopná přijmout vody a moučnatosti brambor. Kvásek necháme vykynout (asi 15 minut).

Když kvásek vykyne, zlehka ho začneme promíchávat s moukou za přidání octu a oleje. Dále přidáme celý kmín, rukama důkladně zpracujeme směs na hladké a pružné těsto, těsto by mělo být lesklé a poloměkké. Kdyby bylo těsto vlivem brambor dost řídké, musíme přidávat ještě mouku, až dosáhneme potřebnou konzistenci. Vrch i spodek těsta posypeme moukou, těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Těsto vyklopíme pomoučněnýma rukama na pomoučněnou desku a jen zlehka vytvarujeme kulatý bochník, nepropracováváme ho, jak jsme zvyklí, abychom nevytlačily bubliny z těsta. Pomoučněnými rukama těsto jemně přeložíme na moukou vysypaný pečící papír na plechu a necháme ještě 15 minut kynout.

Chléb pečeme v troubě prvních 10 minut na funkci dolní a horní ohřev s ventilátorem při teplotě 225 °C a poté 50 minut při teplotě 190 °C. Na spodek trouby dáme malý kastrůlek s horkou vodou - tzv. vlhké pečení. Upečený chléb dáme vychladnout na mřížku, tentokrát ho nepotíráme vodou vůbec. Celý byt během pečení nádherně rozvoní dráždivou vůní čerstvého domácího chleba jako ve starých časech u mojí drahé staré mámy anebo ve venkovské pekárně.

Ani po tolika letech jsem to nevydržela, chléb byl ještě teplý, když sem si z něho ukrojila patku, kterou mám velmi ráda, s křupavou moučnou kůrkou a měkkou střídkou. Chléb má krásně nadýchanou strukturu střídky s velkými oky. Chléb je kyprý a lehký jako pírko, přitom má křupavou moučnou kůrku. Chléb je úžasně chutný a vydrží vláčný a jako čerstvý i více dní.

S láskou vzpomínám, jak moje drahá babička vstávala v den pečení chleba za tmy už o 3. hodině ráno, zadělávala tento chléb ve velkém dřevěném korytě a potom vytvarovala až 7 velkých bochníků chleba, které sázela velkou lopatou do domácí pece.

Když upečený chléb vychladl, zabalila ho do čistých lněných utěrek a dala do pokoje na velký stůl. Chléb pekla jednou do týdne pro svých 7 dětí a mě, když jsme bývali u ní. Čerstvě upečený velký krajíc chleba nám natřela domácím sádlem, posypala cibulí a s ním jsme lítali venku po vesnici s ostatními dětmi.

V den pečení chleba vždy zadělávala více těsta, protože z něho udělala langoše, které na velké lopatě dala do pece a upekla. Horké langoše potřela husím sádlem, posypala česnekem a každý k tomu dostal velkou sklenici ještě teplého mléka, které stihla čerstvě nadojit od naší kravičky.

Byla to nejlepší snídaně a nejlepší chléb, který jsem, kdy jedla. Tento recept věnuji památce mojí drahé babičky k jejím nedožitým 112. narozeninám.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky

    Celkový počet komentářů: 7
    • Petra
      Petra

      Komentář k receptu Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky

      Dnes jsem chlebík vyzkoušela, je naprosto luxusní a již nekoupím chleba v obchodě. Moc děkuji za recept.

      20.09.2019 15:09:56

    • Olga
      Olga

      Komentář k receptu Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky

      Moc děkuji za tento recept. Chlebík je vynikající, jako od babičky. :-)

      18.03.2019 06:25:19

    • Michaela
      Michaela

      Komentář k receptu Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky

      Dakujem za recept. Prvy pokus vysiel nad ocakavanie dobre. Spravila som jedinu drobnu zmenu v recepte - kvasok som zalozila s mliekom, nie s vodou. Chlebik sme v noci upiekli a rano skoro cely zjedli. � nemate nahodou po babicke recept na moravske kolace? Dakujem.

      27.11.2018 14:14:50


    • Eva Gutray
      Eva Gutray

      Bily bramborovy kminovy chleb moji babicky

      Vazim si Vas, ze si takto krasne pripominate svoju babicku a dovolite neznamim ludom si sprijemnit poziven. Zijem na zapade a musim povedat, ze v dnesnej dobe je chleba nekvalitny a podla mna aj prinasajuci rozne ochorenia zaludocne a crevne. Len pred nedavnom som musela vratit chleba lebo v strede bol surovy a ked chcete vediet preco? lebo ho nenechaju piect dlhsie len ako to maju uvedene, ze ma byt dlho v peci. Nie divu , ze sa Vam lepi na podnebie a v ustach je ako kus blata. Neviem preco este nikto z takzvanych kvalifikovanych odbornikov pre zdravie a vyzivu na to nepoukazal. Mozno by bolo menej roznych chorob. No to nestimuje do rozpoctu farmaceutickej vyrobe. Je tu nieco na zamyslenie. Ked sa vedelo zabranit tabaku preco sa nebranime proti zlej vyrobe chleba kazdodenneho. Dakujem Vam a sa pripajam k pamiatke Vasej ctenej babicky.
      Respectfully Eva
      I lobby for better and longer baked bread that test like real bread not as a glue in your mouth.

      11.06.2018 12:25:34

    • jana (tecka) dol
      jana (tecka) dol

      Komentář k receptu Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky

      Naše babičky byly pracovité, výborně vařily a pekly, jídlo bylo vařeno z levných a zdravých potravin. Brambory byly chutné, dnes jsou humus, takové ani prasatům nedávaly.
      Děkuji za recept.

      10.02.2017 21:44:14

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky

        Ahoj, jana (tecka) dol
        jsem ráda, že se Ti receptík líbí, souhlasím s tebou a děkuji za hezkej komentář :-)

        11.02.2017 07:01:22


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.