Rychlá bílá omáčka z mrkve nebo kořenové zeleniny. Pokud není čas a zbylo maso, je tato omáčka nejvhodnější.
cukr | |
olej | |
sůl | |
ocet | |
1 l | mléko |
1 kelímek | smetana |
3 ks | bobkový list |
5 lžic | hladká mouka |
citronová šťáva | |
2-3 ks | mrkev |
2 lžičky | zeleninová vegeta |
smetana nebo máslo |
Mrkev nebo kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Vložíme ji do hrnce s vodou, přidáme bobkový list a vegetu a dáme vařit. Pokud chceme, aby měla omáčka výraznější chuť, zeleninu orestujeme na másle. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji.
Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme studeným mlékem. Omáčku mícháme do zhoustnutí. Nakonec do ní vmícháme rozmixovanou zeleninu, dochutíme ji podle vlastní chuti solí, cukrem, octem a citronovou šťávou a necháme provařit. Pro zjemnění omáčky vmícháme smetanu nebo lžíci másla.
Podáváme s masem a brambory, těstovinami, knedlíkem nebo noky.
autor miroslavaJ
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena