Do mísy nasypeme mouku a cukr, rozdrobíme droždí, přidáme rozehřátý tuk a vejce. Postupně přiléváme vlažné mléko. Celé těsto zpracujeme vařečkou. Výsledná konzistence by měla být řidší než je kynutý knedlík.
Takto uhnětené těsto překryjeme útěrkou a odložíme na teplé místo, kde jej necháme asi deset minut vykynout.
Mezitím si můžeme připravit tvarohovou náplň. Tvaroh, vanilkový cukr, lžičku másla a žloutek rozmixujeme dohladka. Z bílku vyšleháme sníh, který následně zapracujeme do těsta, raději však metlou a ne mixérem.
Vykynuté těsto vyklopíme na sádlem namazaný plech. Pomoučníme, vytvarujeme do oválu a vytlačujeme do stran. Snažíme se okraje nechat vystouplejší, aby případně náplň nevytekla.
Okraje těsta pomažeme vajíčkem. Nyní připravené těsto potřeme tvarohovou náplní. Tu posypeme borůvkami, můžeme však přidat i jahody apod.
Nakonec si z tří až čtyř lžic kukuřičné mouky a asi z dvou až tří lžic cukru a trochy oleje "užmolíme" žmolenku. Měla by se doopravdy drobit, abychom předešli případnému rozpuštění v troubě. Touto drobenkou posypeme celý koláč.
Bezlepkový borůvkový koláč pečeme v předehřáté troubě při 180-200°C (dle typu a možností trouby) cca 25-30 minut - jednoduše dokud okraje nebudou zlatavě hnědé.