Trošku náročnější, zato ale vynikající! Recept na sladké pohoštění. Oblíbeným věnečkům málokdo odolá a tyhle si mohou dopřát i celiaci.
těsto | |
---|---|
5 ks | vejce |
250 ml | voda |
70 g | máslo |
4 g | kypřicí prášek |
150 g | bezlepková mouka |
krém | |
1 ks | žloutek |
0.5 l | mléko |
120 g | cukr moučka |
200 g | máslo |
1.5 balíčku | vanilkový pudinkový prášek |
na potření | |
máslo |
Do menšího kastrůlku dáme vodu a máslo, přivedeme k varu a vsypeme mouku. Po vsypání odtáhneme kastrůlek z plamene a za stálého míchání vytvoříme hladké těsto. Nesmí se udělat chuchvalce mouky. Když je těsto hladké, pánev přistavíme na plamen a mouku ještě za stálého míchání propaříme. Propařené těsto by se nemělo lepit ani na dno nádoby, ani na vařečku, mělo by se lesknout. Těsto vyklopíme do větší misky a hněteme ručním mixérem s hnětacími metlami při nejvyšší rychlosti. Postupně zahněteme všechna vejce. Těsto má být lesklé a zůstává viset na lžíci. Do vychladlého těsta vmícháme prášek do pečiva. Těsto dáme do sáčku se zdobítkem a na vymaštěný plech stříkáme věnečky. Pečeme je v předehřáté troubě při 220 °C asi 20 - 25 minut. Během první 15 minut troubu neotvíráme, věnečky jinak spadnou. Ihned po upečení všechny věnečky ostrým nožem rozkrojíme (jinak budou pokleslé a sražené). Po vychladnutí naplníme věnečky krémem a můžeme pocákat polevou nebo posypat cukrem. Krém připravíme následovně: Máslo (může být rozehřáté z mikrovlnky) třeme s práškovým cukrem a žloutkem. Pudink uvaříme v mléce a za stálého míchání vychladíme. Pak postupně vmícháme do máslového krému. Teplota obou musí být stejná, aby se krém nesrážel. Pokud se srazí, můžeme jej mírně nahřát a znovu utřít. Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta uchováváme v chladu. Podáváme při nejrůznějších příležitostech.
Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem
Recept na vynikající tradiční věnečky s odlehčeným krémem.
Vánoční pečení: Domácí trdelník vyjde jen na pár korun
Tradiční pochoutka, která je shora do křupava opečená, uvnitř úžasně vláčná, voní po vanilce a skořici. Trdelníky si můžete upéct i v pohodlí domova, krok za krokem se je dnes naučíte upéct tak, aby chutnaly přesně jako ze stánku.
Nedávno jste zde měli možnost číst článek o celiakii. Dozvěděli jsme se, co to je, jak se toto onemocnění projevuje a něco málo z historie. Dnes bychom vás rádi seznámili se vznikem této choroby, ale hlavně s tím, jak vybírat potraviny a jak vařit pro ty, kteří mají takzvanou bezlepkovou dietu.
autor Geheimnis
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena