reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Bezinkový sirup s citronem

Jedná se o klasický bezinkový sirup, tak jak si ho pamatujeme od našich prababiček, babiček, tetiček. Recept od babičky Jiřinky.


  • 4,4

    13×

    4,3 13
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

27. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Postup přípravy

Květy černého bezu opereme a okapeme. Pak je zbavíme stopek, posypeme kyselinou citronovou, zahřejeme společně s vodou na cca 80 °C a necháme do 2. dne uležet.

Výluh přecedíme, květy přes cedník ještě důkladně vymačkáme společně s citrony. Přidáme cukr a zahříváme, dokud se nerozpustí, pak horký sirup rozlijeme do čistých lahví.

Bezinkový sirup s citronem můžeme sterilovat, tak jak děláme u zavařenin. Sklenice uzavřeme a sterilujeme na 85 - 90 °C 25 - 30 minut. Bezinkový sirup nám vydrží až do zimy.

Sirup z bezinkových květů používáme jako ovocný sirup společně s ledem, ale také jím sladíme čaje. Bezinkový sirup je vhodný i při nachlazení.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Bezinkový sirup s citronem

    Celkový počet komentářů: 6
    • anna (tecka) jj
      anna (tecka) jj

      Komentář k receptu Bezinkový sirup s citronem

      Tak ja musim rict ze jsem spokojena, za studena jsem ho nemychala, ale varila zatepla. Je vynikajici s perlivou vodou a listkem maty. Hustotu ma jak sirup bez 2.hodinoveho vareni.

      11.07.2017 22:03:02

    • Inka
      Inka

      Mnohostranné využití:

      Zdroj informací: Wikipedie

      Ve farmacii - Moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují.

      V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

      V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa.

      Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

      Mystické užití. Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé 1 rostlinku svatebním darem.

      Bez dříve lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili že zahání dobytčí mor.

      Šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu.

      Na Slovensku je bezové dřevo významnou surovinou pro výrobu tradičních hudebních nástrojů – fujar a i na výrobu různých píšťalek.

      V neposlední řadě se ukazuje být dřevo bezu černého v našich končinách vhodné na výrobu hudebního nástroje didgeridoo, a to technologií klasického ručního vrtání.

      04.06.2012 17:44:56

    • bzdina
      bzdina

      Bezinky jsou zralé plody (bezinkový sirup), tady se jedná o květ černého bezu (bezový sirup). Každopádně je obojí zdravé.

      03.06.2012 20:16:45


    • alena
      alena

      bezinkový ....

      váš recept není na sirup, ale limonádu. sirup se vaří do zhoustnutí asi 2 hod., nesteriluje se a používá se do vody, sodovky, prostě jako sirup.
      taky existuje bezový med, z květů.

      03.06.2012 17:33:40

    • alena
      alena

      bezinkový ....

      váš recept není na sirup, ale limonádu. sirup se vaří do zhoustnutí asi 2 hod., nesteriluje se a používá se do vody, sodovky, prostě jako sirup.
      taky existuje bezový med, z květů.

      03.06.2012 17:33:06

      • .Renča.
        .Renča.

        Do zhoustnutí se vaří med. Sirup se dělá za studena a cukr se nechá rozpustit při občasném promíchání. Jen nevím, jestli těch 120 ks není moc ???

        03.06.2012 18:33:09


    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Bezinkový sirup s citronem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.