reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

Postup přípravy

Květy černého bezu opereme a okapeme. Pak je zbavíme stopek, posypeme kyselinou citronovou, zahřejeme společně s vodou na cca 80 °C a necháme do 2. dne uležet.

Výluh přecedíme, květy přes cedník ještě důkladně vymačkáme společně s citrony. Přidáme cukr a zahříváme, dokud se nerozpustí, pak horký sirup rozlijeme do čistých lahví.

Bezinkový sirup s citronem můžeme sterilovat, tak jak děláme u zavařenin. Sklenice uzavřeme a sterilujeme na 85 - 90 °C 25 - 30 minut. Bezinkový sirup nám vydrží až do zimy.

Sirup z bezinkových květů používáme jako ovocný sirup společně s ledem, ale také jím sladíme čaje. Bezinkový sirup je vhodný i při nachlazení.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Bezinkový sirup s citronem

Celkový počet komentářů: 6
  • anna (tecka) jj
    anna (tecka) jj

    Komentář k receptu Bezinkový sirup s citronem

    Tak ja musim rict ze jsem spokojena, za studena jsem ho nemychala, ale varila zatepla. Je vynikajici s perlivou vodou a listkem maty. Hustotu ma jak sirup bez 2.hodinoveho vareni.

    11.07.2017 22:03:02

  • Inka
    Inka

    Mnohostranné využití:

    Zdroj informací: Wikipedie

    Ve farmacii - Moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují.

    V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

    V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa.

    Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

    Mystické užití. Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé 1 rostlinku svatebním darem.

    Bez dříve lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili že zahání dobytčí mor.

    Šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu.

    Na Slovensku je bezové dřevo významnou surovinou pro výrobu tradičních hudebních nástrojů – fujar a i na výrobu různých píšťalek.

    V neposlední řadě se ukazuje být dřevo bezu černého v našich končinách vhodné na výrobu hudebního nástroje didgeridoo, a to technologií klasického ručního vrtání.

    04.06.2012 17:44:56

  • bzdina
    bzdina

    Bezinky jsou zralé plody (bezinkový sirup), tady se jedná o květ černého bezu (bezový sirup). Každopádně je obojí zdravé.

    03.06.2012 20:16:45

  • alena
    alena

    bezinkový ....

    váš recept není na sirup, ale limonádu. sirup se vaří do zhoustnutí asi 2 hod., nesteriluje se a používá se do vody, sodovky, prostě jako sirup.
    taky existuje bezový med, z květů.

    03.06.2012 17:33:40

  • alena
    alena

    bezinkový ....

    váš recept není na sirup, ale limonádu. sirup se vaří do zhoustnutí asi 2 hod., nesteriluje se a používá se do vody, sodovky, prostě jako sirup.
    taky existuje bezový med, z květů.

    03.06.2012 17:33:06

    • .Renča.
      .Renča.

      Do zhoustnutí se vaří med. Sirup se dělá za studena a cukr se nechá rozpustit při občasném promíchání. Jen nevím, jestli těch 120 ks není moc ???

      03.06.2012 18:33:09

Nalezeno receptů: 6

Přidat příspěvek k receptu Bezinkový sirup s citronem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.