Připravíme si klasickou bešamelovou omáčku, kdy použijeme 1 lžíci másla, kterou rozpustíme, a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, aby jíška zůstala světlá. Po částech začneme přilévat studené mléko nebo smetanu a šleháme metličkou do hladké konzistence.
Základní bešamelovou omáčku vaříme asi 20 minut, těsně před zhoustnutím podle chuti osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přidáváme nastrouhaný parmazán a necháme jej rozpustit. Bešamelovou omáčku s parmazánem zbarvíme a zjemníme 2 žloutky, které jsme rozšlehali se lžičkou mléka a druhou lžící rozpuštěného másla. Podle chuti ještě doplníme koření.
Bešamelová omáčka s parmazánem se výborně hodí k zapékání pokrmů a k těstovinám.