Do misky si dáme asi hrnek a půl hladké mouky. Přidáme mouky raději méně než více, popřípadě mouku přidáme později. Osolíme troškou soli a ocukrujeme asi 2 lžícemi podle toho, jak chceme těsto sladké. Do většího hrnku si dáme ohřát mléko, které nalijeme ke směsi. Přidáme 1 kostku kvasnic a lžící zamícháme. Nenecháváme udělat kvásek. Těsto si v misce začneme lžíci zpracovávat a podle potřeby přidáme mouku, ale přidáváme opatrně. Těsto musí být vláčné a ne moc hutné, jinak výsledná podoba nebude ono.
Ještě když se nám těsto
trochu lepí, vyklopíme si ho na vál či pracovní desku. Popřípadě přidáme mouku a zpracujeme rukou. Nezapomínáme na to, že těsto má být vláčné! Z těsta si uškubáváme kousky. Já to dělám tak, že si těsto odtrhnu, když ho chytnu mezi palec a ukazováček. Z kousků těsta uděláme kuličky, které jemně prsty rozmáčkneme.
Mezitím si necháme rozpálit olej nebo sádlo na smažení. Jednotlivé beleše smažíme z obou stran dozlatova.
Beleše podle Šárky můžeme podávat na mnoho způsobů. My jíme beleše pomazané marmeládou. Když do těsta dáme minimum cukru, můžou se podávat i na slano. Prababička k nim vařívala fazolovou polévku.