reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou

Tradiční těstoviny obohacené příchutí jednoho z nejzajímavějších italských sýrů.


  • 5,0

    5 8
  • 25 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 561 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 542 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Postup přípravy

Gorgonzolu nakrájejte na kostičky a vložte je do keramické nebo ocelové misky.

Hrnec, který je v průměru o něco větší, než je použitá miska, naplňte vodou a dejte na sporák. Misku s Gorgonzolou postavte na horní část hrnce tak, aby spodní část misky byla ponořena do vody. Vytvoříte tzv. vodní lázeň.

Rozpouštějící se sýr šlehejte šlehací metlou, poté přidejte smetanu a nastrouhaný sýr Parmigiano.

Vše rozšlehejte a zvolna vařte 3 minuty. Mezitím si uvařte těstoviny ve velkém hrnci s vroucí, osolenou vodou dle návodu. Uvařené těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou z Gorgonzoly.

Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou ihned podávejte.

Historie pokrmu



Sýr Gorgonzola je známý pro svoji typicky modrou plíseň a silnou výraznou chuť. Patří mezi nejznámější italské sýry na světě a byl pravděpodobně poprvé vyroben ve středověku ve městě Gorgonzola nedaleko Milána.

Podle místní legendy, Gorgonzolu vynalezl mladý chlapec, který pracoval jako učeň v mlékárně. Tento chlapec dostal důležitý úkol, a to dohlížet na výrobu sýrů. I když tato práce vyžaduje velkou pozornost, mladík pracoval pozorně až do jednoho večera, kdy se nechal rozptýlit překvapivou návštěvou své přítelkyně a zapomněl dokončit výrobu sýra.

Když se vrátil druhý den ráno do práce, chlapec si svoji chybu okamžitě uvědomil a zjistil, že syrovátka je pokryta plísní. Vědom si problémů, kterým by čelil v případě, kdyby jeho pán chybu objevil, učedník se rozhodl smíchat zničený tvaroh s čerstvým mlékem ve snaze rozpustit vytvořenou plíseň.

Modrozelené mramorování ovšem nezmizelo a chlapec si velmi rychle uvědomil, že vynalezl zcela nový krémový sýr, který výborně chutnal: zcela bez úmyslu, vytvořil Gorgonzolu.

Zpočátku se o sýru tradovalo, že je těžce stravitelný - proto nebyl velmi oblíben mezi vyšší třídou. Popularita Gorgonzoly se v průběhu staletí velmi zvýšila. Předpokládá se, že i císař Charlemagne byl velkým fanouškem tohoto sýra.

Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii.
Pro více informací navštivte www.barilla.cz

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.