reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Bánovská kyselica

Sváteční i postní polévka našich babiček ze Slovácka.


  • 4,7

    234×

    4,6 234
  • 2 hod

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 811 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 031 hodnocení

Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

19. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 752 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 847 hodnocení

Houbařská sezóna je v plném proudu: Recepty na smaženici z hub 6x jinak

19. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 217 hodnocení

Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů

19. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 798 hodnocení

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Otestuj svoji znalost!

19. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 692 hodnocení

Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend

19. 9. 2020

Postup přípravy

Nejdříve si namočíme fazole a houby. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky a dáme vařit společně s kořením, masoxem
a troškou soli. Z kysaného zelí slijeme vodu a schováme ji na později.

Zelí, fazole a houby dáme vařit, ale každou ingredienci zvlášť. Fazole trochu přisolíme. Vývar ze zeleniny slijeme do většího hrnce. Vybereme ze zeleniny koření a nakrájíme ji na menší kousky. Zeleninu přidáme do vývaru. Není nutné dát do vývaru všechno. Osobně dávám všechnu mrkev, dvě petržele a celer nemusím vůbec. Záleží jen na vás.

Do vývaru přidáme scezené houby, zelí a fazole. Fazole můžeme přidat i s částí vody. Smetanu naředíme mlékem a nalijeme do vývaru. Vejce rozklepneme, jemně našleháme, aby nám v polévce zůstaly kousky vajec. Za pomalého míchání přidáme vejce do polévky a zavaříme. Polévku podle chuti osolíme a okyselíme vodou z kysaného zelí.

Bánovskou kyselicu podáváme s čerstvým pečivem podle chuti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Bánovská kyselica

    Celkový počet komentářů: 15
    • hynek87
      hynek87

      Haníš neco cos neměl v hubě

      Valašsků kyselicu jsem na těchto stránkách nenašel. Není co srovnávat. Je moc pohodlné kritizovat něčí recepty a sám neuložit ani recept na chleba s máslem. Hynek

      01.05.2009 05:06:46

    • Stoupa
      Stoupa

      Jediná správná kyselica ...

      je VALAŠSKÁ.Hotové, vyřízené. To je jako tahat olomoucké tvargle do Ostravy.

      18.04.2009 18:04:10

    • apkest
      apkest

      Kyselica je u mne tradicni stedrovecerni polevka. Co nedavam je vajicko jinak postup stejny. Perfektni polevka i na vsedni den.

      24.12.2008 15:30:24


    • Bujáčková Emílie
      Bujáčková Emílie

      Bánovská kyselice

      Dobrý den-taky vařím kyselici,ale bystřickou,což jsme vedle,nedávám masox,ale dávám místo kysané smetany,šlehačku /smetana na šlehání/ Dobrý den-taky vařím kyselici ale bystřickou. nedávám masox místo zakysané smetany dávám šlehačku /smetanu na šlehání/ jinak je stejná a určitě taky na rvačku.

      17.08.2008 16:20:06

    • duchodcecekatel
      duchodcecekatel

      Moc velká dobrůtka

      Tato polévka se u nás vaří již několik generací. Naštědrovečerní večeři k polévce z kapra. Polévka je výborná, jen je škoda že je tak náročná na čas. V této polévce není nic nezdravého. Dávám plný počet bodů.

      30.12.2007 07:16:43


    Nalezeno receptů: 15
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Bánovská kyselica

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.