reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Bánovská kyselica

Sváteční i postní polévka našich babiček ze Slovácka.


  • 4,7

    234×

    4,6 234
  • 2 hod

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 800 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 015 hodnocení

10+1 otázek: Jak vybrat tu nejlepší zmrzlinu?

14. 8. 2020

Bábovka

4,7 1 745 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 830 hodnocení

Tip na víkend: Perníková bábovka se švestkami krok za krokem

14. 8. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 212 hodnocení

Recept na švestkové čatní krok za krokem

13. 8. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 609 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 789 hodnocení

Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!

12. 8. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 292 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 679 hodnocení

Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní

11. 8. 2020

Postup přípravy

Nejdříve si namočíme fazole a houby. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky a dáme vařit společně s kořením, masoxem
a troškou soli. Z kysaného zelí slijeme vodu a schováme ji na později.

Zelí, fazole a houby dáme vařit, ale každou ingredienci zvlášť. Fazole trochu přisolíme. Vývar ze zeleniny slijeme do většího hrnce. Vybereme ze zeleniny koření a nakrájíme ji na menší kousky. Zeleninu přidáme do vývaru. Není nutné dát do vývaru všechno. Osobně dávám všechnu mrkev, dvě petržele a celer nemusím vůbec. Záleží jen na vás.

Do vývaru přidáme scezené houby, zelí a fazole. Fazole můžeme přidat i s částí vody. Smetanu naředíme mlékem a nalijeme do vývaru. Vejce rozklepneme, jemně našleháme, aby nám v polévce zůstaly kousky vajec. Za pomalého míchání přidáme vejce do polévky a zavaříme. Polévku podle chuti osolíme a okyselíme vodou z kysaného zelí.

Bánovskou kyselicu podáváme s čerstvým pečivem podle chuti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Bánovská kyselica

    Celkový počet komentářů: 15
    • hynek87
      hynek87

      Haníš neco cos neměl v hubě

      Valašsků kyselicu jsem na těchto stránkách nenašel. Není co srovnávat. Je moc pohodlné kritizovat něčí recepty a sám neuložit ani recept na chleba s máslem. Hynek

      01.05.2009 05:06:46

    • Stoupa
      Stoupa

      Jediná správná kyselica ...

      je VALAŠSKÁ.Hotové, vyřízené. To je jako tahat olomoucké tvargle do Ostravy.

      18.04.2009 18:04:10

    • apkest
      apkest

      Kyselica je u mne tradicni stedrovecerni polevka. Co nedavam je vajicko jinak postup stejny. Perfektni polevka i na vsedni den.

      24.12.2008 15:30:24


    • Bujáčková Emílie
      Bujáčková Emílie

      Bánovská kyselice

      Dobrý den-taky vařím kyselici,ale bystřickou,což jsme vedle,nedávám masox,ale dávám místo kysané smetany,šlehačku /smetana na šlehání/ Dobrý den-taky vařím kyselici ale bystřickou. nedávám masox místo zakysané smetany dávám šlehačku /smetanu na šlehání/ jinak je stejná a určitě taky na rvačku.

      17.08.2008 16:20:06

    • duchodcecekatel
      duchodcecekatel

      Moc velká dobrůtka

      Tato polévka se u nás vaří již několik generací. Naštědrovečerní večeři k polévce z kapra. Polévka je výborná, jen je škoda že je tak náročná na čas. V této polévce není nic nezdravého. Dávám plný počet bodů.

      30.12.2007 07:16:43


    Nalezeno receptů: 15
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Bánovská kyselica

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.