Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky v misce rozšleháme společně se smetanou na šlehání.
Mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr smícháme v jiné, větší míse. Přidáme rozšlehané žloutky se smetanou. Promícháme.
Z bílků ušleháme sníh, který přidáme do těsta.
Těsto by mělo být hustší než např. na palačinky, při zvednutí vařečky by se odtékajícím těstem z vařečky měly dát kreslit obrazce po povrchu těsta, které po chvilce mizí. Podle potřeby přiléváme vodu. Obvykle tak 1 dcl.
Do jiné mísy si můžeme odlít tak 1/3 těsta, které smícháme s kakaem. Necháváme odležet a chvilkama promícháváme, dokud nebudou všechny zrnka kakaa rozpuštěné.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme 1/2 světlého těsta, poté celé těsto s kakaem a nakonec přelijeme zbytkem světlého těsta.
Bábovku dáme do předem vyhřáté trouby na 175 °C, pečeme přibližně 45 minut. Hotovou bábovku poznáme pomocí špejle, kterou do ní zapíchneme. Pokud je bábovka řádně upečná, těsto se na špejli nebude lepit.
Upečenou a vychladlou bábovku vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrem.