Babiččiny řepánky

2 h 30 min | chuťovka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 109191x
Možná tuto staročeskou sladkou chuťovku vůbec neznáte, ale až ji ochutnáte budete se ješte dlouho olizovat za ušima!
Komentáře receptu 26
Uvařil jsem to (Recept vařilo 6 lidí)


Postup přípravy receptu

Řepy oloupeme, uvaříme a vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme.

Do mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí. Vaříme tak dlouho, dokud se nám nevyvaříme tekutina. Intenzivně mícháme - rádo se připaluje.

Do vychladlé nádivky zašleháme máslo a přidáme nastrouhanou řepu.

Klasickým způsobem si připravíme kynuté těsto - nejdříve kvásek, vypracovat a dát kynout.

Z těsta ukrajujeme oválky, které plníme nádivkou a pořádně kraje zmáčkneme.

Řepánky přendáme na pečící papír a pomažeme směsí másla s vajíčkem, pečeme při 200 °C dozlatova.

Tuto dobrůtku pekla už moje prapraprababička a jsem ráda, že se tento skvělý recept dochoval a mohu jej péct teď i já.

autor receptu:

Babiččiny řepánky

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

3,1
dobrý recept
194 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Babiččiny řepánky

Celkový počet komentářů: 26
  • Komentář k receptu Babiččiny řepánky Máchal 26.11.2016 11:33:58

    Jsem původem z Kolína a tam se dělali každou sezónu... TOP, akorát mě překvapilo že třeba v Praze nebo na Moravě je skoro nikdo nezná :)

  • Komentář k receptu Babiččiny řepánky verca 28.10.2014 16:36:45

    Ja repanky milovala jako mala,hlavne ty co delal muj deda.ted sem je udelal i ja a uz se pecou.a nikdo je jeste nejedl tak se tesi jake budou a ja vim jak lahodne a luxusne chutnaj.a jinak dekuji za recept

    • Re: Komentář k receptu Babiččiny řepánky Jitka Patočková 08.10.2016 10:38:42

      Dobrý den,milovala jsem řepánkyod mojí babičky,bude mě 60 let a dnes - i když vařím a peču roky,budou řepánky mít premieru.Tak držte všechny palečky.Děkuji za skvělý recept.Hodně zdraví a pohody .Jitka

  • řepánky kuchticka 18.10.2014 11:01:54

    Dobrý den recept je výborný,jen jsem dala více mléka,ale to je podle mouky.A velice mi vyhovuje,že se nemáčejí v omastku.Naše rodina moc nemusí mastné a tyto nám naprosto vyhovují.Těsto jsem dokonce použila i na koláčky s ořechovou náplní a jsou také vynikající. Tak díky moc za recept.Lenka

  • Komentář k receptu Babiččiny řepánky Emax 22.07.2014 18:58:40

    Moc děkuji za tento recept!!!!! Pekla je sousedka v 80.letech, když projížděla auta ulicí z pole a vždycky něco popadalo :-) Já mám akorát sklizen jeden kousek, ale dost veliký, takže nám to určitě bude stačit. A hledala jsem recept na tuto slast - takže DÍKY!!!!!!

  • řepánky 22.04.2013 22:37:29

    Jo,řepánky toje něco, to už dnes mladý holky ani neznají. babičkadávala místo cukru med a taky se to dalo jíst. Vždycky jsem se těšil, až bude sklizeň cukrové řepy.

  • řepanky pepi 07.02.2013 15:50:19

    Pečte a nepindejte.Ja je peču mnoho let všem moc chutnaji

  • lumik
    řepánky lumik 06.02.2013 05:54:56

    a řepa se u nás strouhá výhradně na jemno

  • lumik
    řepánky lumik 06.02.2013 05:52:53

    mléko do kynutého těsta dáváme vždy postupně,záleží na kvalitě mouky,nejde se držet přesně receptu,já ho nikdy neodměřuji,řepánky se u nás potírají jen máslem a potřou se i po upečení,to záleží na zvyku,ještě jedna rada-náplně uvařím vždy víc a zbylou dám do mražáku

  • Mléko Vlasta 20.09.2012 12:01:51

    Řekla bych, že někdo v přepisu receptu prohodil množství mléka do nádivky a do těsta - do těsta přijde půl litru, do nádivky kromě mléka jsem dala i vývar z řepy. Pekla jsem včera - vůbec poprve něco takového, s těstem se krásně pracuje, vůbec se nelepí. A to mléko jsem přidávala postupně, až z toho bylo toho půl litru.

Nalezeno receptů: 26
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Babiččiny řepánky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept