reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Babiččiny frgále

Tyto koláče pekla moje babička, která pochází z Moravy. Této dobroty jsme si užívali při nejrůznějších oslavách.


  • 4,8

    17×

    4,7 17
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

náplň

náplň 1

náplň 2

náplň 3

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 622 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 878 hodnocení

Rychlé obědy do krabičky - stačí 45 minut a máte skvělé jídlo do práce

20. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 628 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 707 hodnocení

Čokoládový Sacher dort krok za krokem

19. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Šéfkuchařův videorecept: Jak na nakládaný sýr, kterým oslníte nejednu návštěvu?

18. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 576 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 707 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

17. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 582 hodnocení

Luštěninové rigatoni s cuketou a parmazánem krok za krokem

16. 1. 2020

Postup přípravy

Nejprve si připravíme těsto. Do mísy rozdrobíme kvasnice a přidáme k nim 2 lžičky krystalového cukru. Lžičkou cukr s kvasnicemi třeme, dokud nám nevznikne kašovitá hmota. Poté přilijeme vlažné mléko a počkáme, až vzejde kvásek. Poté přidáme mouku, olej, cukr, rozpuštěné máslo, špetku soli a citronovou kůru nastrouhanou z jednoho středně velkého citronu. Hotové uhnětené těsto dáme na teplé místo a necháme vykynout cca 45 - 60 minut.

Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů a z každého vyválíme kulatou placku a průměru cca 20 - 25 cm. Těsto by mělo být tlusté cca 0,5 cm a okraje by měly být vyšší, aby nám nevytekla náplň.

Tvarohová náplň: Tvaroh zředíme mlékem tak, aby nám vznikla lehce roztíratelná hmota. Přidáme jeden žloutek, osladíme 3 lžícemi moučkového cukru a polovinou balíčku vanilkového cukru. Podle chuti můžeme přidat citronovou šťávu.

Maková náplň: Mletý mák dáme společně s máslem do hrnce, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme 3 lžíce cukru moučka a jeden balíček vanilkového cukru. Dochutíme rumem, skořicí a citronovou šťávou. Můžeme zahustit nastrouhanými piškoty.

Ořechová náplň: Do mléka přidáme 5 lžic moučkového cukru, jeden balíček vanilkového cukru, uvedeme do varu a přisypeme ořechy. Můžeme přisladit medem nebo přidat citronovou šťávu, popř. rum.

Povidlová náplň: Švestková povidla naředíme teplou vodou. Osladíme moučkovým, vanilkovým cukrem (podle chuti), skořicí, citronovou šťávou a rumem.

Citronovou šťávu vymačkáváme z citronu, jehož kůru jsme použili do těsta. Je to dostačující množství do všech náplní.

Náplněmi můžeme potřít celý jeden frgál nebo si ho rozdělit na několik částí (poloviny, čtvrtiny) a do každé dát jinou náplň. Nakonec frgál posypeme drobenkou.

Babiččiny frgále pokládáme na plech vyložený pečíčím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova cca 20 minut.

Správný frgál by měl mít na výšku více náplně než těsta (mimo okraje, ty celou náplň drží). Vzhledem k tomu, že je možné zadat pouze 20 ingrediencí, tak jsem musela určité ingredience vypsat pouze v postupu přípravy.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččiny frgále

    Celkový počet komentářů: 4
    • raduna (tecka) t
      raduna (tecka) t

      Komentář k receptu Babiččiny frgále

      jsou moc dobré.

      22.08.2013 11:11:34

    • kundrtka
      kundrtka

      Koláče se moc povedli, jsou vynikající :))))))

      03.06.2012 10:59:12

    • clar.ca
      clar.ca

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      25.08.2011 16:01:03


    • drakula
      drakula

      babiččiny frgále

      Do pravých valašských frgálů nepatří olej, ten se na Valašsku nepoužíval. A po upečení se důkladně pokapou tukem, nejlepší je sádlo.

      25.08.2011 10:38:45


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Babiččiny frgále

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.