Recept na zelňačku, jak ji dělávala moje babička. Jedinou výjimkou je, že já ji nezahušťuji.
1-2 stroužky | česnek |
30 g | máslo |
4 ks | brambory |
1 ks | cibule |
1 lžička | kmín |
2 lžičky | libeček |
2 ks | bobkový list |
1.5 kelímku | zakysaná smetana |
2 l | zeleninový vývar |
2 lžičky | mletá sladká paprika |
2 špetky | mletý černý pepř |
600-700 g | kysané zelí |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
podle potřeby | |
hladká mouka |
Na recept si připravíme všechny uvedené suroviny. Kysané zelí propláchneme, abychom jej zbavili přílišné kyselosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme na kostičky. Brambory si uvaříme zvlášť v osolené a okmínované vodě do poloměkka. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme česnek a mletou sladkou papriku a jen krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme překrájené zelí a veškeré koření. Zelňačku vaříme do změknutí zelí a chvíli předtím přidáme scezené brambory. Polévku podle chuti dosolíme a ještě krátce povaříme, dokud nejsou brambory zcela měkké. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Babiččinu zelňačku můžeme i zahustit, já to však nedělám. Použít můžeme hladkou mouku nebo hotovou světlou jíšku. Babiččinu zelňačku s kysanou smetanou podáváme horkou s čerstvým chlebem. Nejlepší je na druhý den.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena