reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Babiččina vepřová pečeně

Klasické vepřo-knedlo-zelo našich babiček, za léta dovedené k naprosté dokonalosti.


  • 4,3

    147×

    4,2 147
  • 1 h 30 min

  • 32×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby

příloha



Postup přípravy

Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem nebo zabalíme do potravinové folie. Necháme uležet do druhého dne v lednici.

Oloupanou cibuli nakrájíme na půl kolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme naloženou vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péci do trouby. Babiččinu vepřovou pečeni pečeme asi 3/4 hodiny přikrytou. Potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku masox - množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně.

Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme jej podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánvičku sádlo a cibuli rozkrájenou na jemno. Smažíme, až začne růžovět, a potom přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zapěnit. Potom ji zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti můžeme zelí přikyselit nebo přisladit.

Babiččinu vepřovou pečeni podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, přílohou je připravené podušené zelí.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina vepřová pečeně

    Celkový počet komentářů: 31
    • ivana obsilova
      ivana obsilova

      Je možné dočíst se postup receptu? Prosím o návod, jak se k němu dostat.

      11.12.2018 16:08:19

    • Šinkorová Petra
      Šinkorová Petra

      Komentář k receptu Babiččina vepřová pečeně

      Už je naložené a čeká v lednici�

      06.01.2018 22:36:03

    • Romana
      Romana

      Masox? Ano!

      Moje tchýně - bezva ženská ročník 1942 umí nej pečené vepřové maso a zelí, kterému se nic nevyrovná.
      Masox používá.
      Kdo od ní cokoliv ochutnal, neměl jiných slov než slov chvály.

      29.12.2017 20:07:26


    • krystyna
      krystyna

      zeli k masu a knedliku

      Zeli nikdy nezahuštuji jiškou ale nakrouhano syrovou bramboru kratce povařim skvele žadna mouka

      28.12.2016 19:11:50

    • stavros666
      stavros666

      vepřová pečeně

      Také ji dělám dost často,protože nám všem chutná.Jenom proboha lidičky,nepřidávejte žádnou "chemii" masox a jiná rádoby umělá ochucovadla,vždyť je tolik přírodních ingrediencí,kterými může člověk svoje jídlo ochucovat,aniž by toto ztratilo svoji typyckou chuť.Posílám také fotografii svého vepřoknedlozela a někdy,jako dnes,peču s vepřovým i kuřecí stehna,podotýkám vše domácí ingredience.Přeji dobrou chuť....///

      05.12.2015 14:11:04

    • Milada
      Milada

      vepřová od maminky

      Jasem narozená v min. století (1933/, tatínek miloval vepřovou pečeni od maminky, ale z krkovice, musela být trochu prorostlá. Maso protkla úzkými proužky mrkve ,posolila, okmínovala, nechala odležet, nakrájela hodně cibule na měsíčky, tu dala maličko zesklovatět, přidala utřený česnek, jablko na čtvrtky a pekla - detaily postupu si nepamatuji, byla jsem malá. Stalo se jednou v neděli, maso bylo upečené a maminka nechala pekáč s maso na otevřené troubě trochu zchladnout , najednou přiběhl Baryk a milá pečeně ukončila nedělní oběd v jeho tlamě. A protože to byl pes záchranář, ta byl jenom trochu bit, že se toto nedělá, oběd byl bez tatínkovy oblíbené pečeně. Mamka rychle uvařila celer, udělala celerové řízky a bylo to taky dobré. Ttínek se nezlobil a pochutnával si i na celerových řízkách.Takže přeji dobrou chuť, . Milada

      25.10.2015 08:50:31

    • Petr
      Petr

      masox je přece evidentní blbost - zejména u klasických receptů. každý solidní kuchař má při ruce svůj vlastní dobrý vývar, takže pokud podlévat, tak zásadně vývarem

      25.01.2013 18:26:49

    Nalezeno receptů: 31
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina vepřová pečeně

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.