reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Babiččina valašská kyselica

Sytá polévka z kysaného zelí, která je tradičním valašským pokrmem.


  • 4,2

    42×

    4,2 42
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 600 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem

10. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 694 hodnocení

Recept na vlašský salát krok za krokem

10. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 177 hodnocení

Vánoční videorecept: Nadýchané mandlové cukroví bez mouky a cukru

10. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 693 hodnocení

Recept na vánoční měsíčky s polevou krok za krokem

9. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Vánoční tipy, díky kterým bude Štědrý den bez stresu

9. 12. 2019

Postup přípravy

Zelí i s nálevem nalijeme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme, až je zelí měkké (cca 1 hodinu). Pokud bylo zelí příliš kyselé, slijeme část nálevu a doplníme vodou. Do hrnce přidáme nové koření, černý celý pepř, bobkový list a majoránku. Vše společně vaříme.

Slaninu nakrájíme na malé kostičky a opražíme. Až se hezky vysmaží, zasypeme ji hladkou moukou a uděláme jíšku. Hotovou jíšku zalijeme vodou a vlijeme do polévky, dobře zamícháme a provaříme.

Klobásky nakrájíme na kousky a přidáme je do hrnce s polévkou. Necháme chvíli vařit a přilijeme smetanu. Pořádně zamícháme, povaříme, a pokud se nám zdá polévka málo hustá, zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou v mléce. Dosolíme a dosladíme podle chuti, případně můžeme dokyselit octem, pokud zelí bylo málo kyselé.

Babiččinu valašskou kyselici servírujeme nejlépe s čerstvým chlebem, může sloužit jako polévka i jako hlavní chod. Správně uvařená kyselica je hustá, krémová a krásně voní slaninou a kořením. Pokud máte doma pečené vepřové maso, můžete je dát do kyselice namísto klobásy, potom má teprve ten správný říz. Také existuje postní varianta s vejcem a bramborem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina valašská kyselica

    Celkový počet komentářů: 7
    • muffo
      muffo

      Návrat do dětských let.

      Díky za cestu časem. Moje babička do ní dávala ještě i brambory, aby jsme se prý dobře najedli. :)

      06.01.2018 10:44:31

    • Renfri
      Renfri

      moc dobre, i na zacatecnika v kuchyni jsem to zvladla. i kdyz s tim korenim jsem to hodne typovala. kolik tak ceho?

      28.11.2014 18:17:57

      • zaranda
        zaranda

        Já dávám cca 2 středně velké bobkové listy (raději míň než víc, je to dost aromatické koření), 6 kuliček nového koření a 7-8 kuliček pepře, majoránku sypu od oka, může to být tak půl polévkové lžíce, možná víc. Ale záleží i na zelí, domácí má většinou větší říz a nepotřebuje koření tolik.

        08.03.2015 22:41:42


    • Maruška
      Maruška

      Komentář k receptu Babiččina valašská kyselica

      Delikátní!

      24.07.2013 14:17:45

    • danek
      danek

      to si musíte uvařit ! ! !

      výborné

      07.07.2013 10:29:39

    • cotorra
      cotorra

      Výborné!

      07.10.2012 12:45:02


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina valašská kyselica

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.