reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Babiččina dršťková polévka

Recept na polévku od začátku do konce pro každou začínající kuchařku.


  • 4,6

    934×

    4,6 934
  • 2 hod

  • 102×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 041 hodnocení

Těstoviny v podzimním jídelníčku: Zapečte je!

21. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

KVÍZ: Je meloun ovoce, nebo zelenina? Otestuj svoji znalost!

21. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?

21. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 615 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 802 hodnocení

Bylinky našich babiček aneb jak přírodní cestou utužit své zdraví

21. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?

20. 10. 2020

Postup přípravy

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina dršťková polévka

    Celkový počet komentářů: 174
    • Ján Dinko
      Ján Dinko

      Dršťová polévka

      Vařím ji častěji,máme ji s láskou rádi.
      Super recept

      13.08.2020 18:24:28

    • Slepicka
      Slepicka

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      Pokud můžu, taky se podelim. Drstky mám z vlastního chovu, takže vím kolik je s tim práce už od začátku � každopádně několikrát proprat, provárit, do posledního vaření přidám celer, mrkev, petržel, cesnek, cibuli, porek,kousek kedlubny, libeček, sůl, pepř (mletý), super věc-pyramidky na vývar �. Vařím cca 20-25 l a koření už mám v oku. Na celé kostce sadla orestují cibuli, mletá paprika sladká, paliva, mouku, zalít polovinou vývaru z drstek, druhou polovinu rozmixují(zeleninu), prileji,dosypu kmín, uvedu k varu, provarim cca 10-15 min, zjistím hustotu, kdyžtak ještě dohustim vodu s moukou, dám pokrájenou drstky, vypnu a nakonec promnu majoránku v dlaních a promackam česnek, dochutim. Tadaaaa a hotovo �

      06.06.2020 00:45:12

    • Jiri Tichy
      Jiri Tichy

      Spanelsko-Ceska Drstkova(Sopa de Callos)

      Drstky uvarim dle receptu, na osmahlou cibulku (Na lehkem olivovem oleji)pridam vetsi monozstvi cervene papriky a bily pepr, muze byt i cerny, Caenskou papriku dle chuti, Spetku Tymianu, susene ci cerstve Petrzele, Majoranky, Oregana a Bazalky. Pak na vedlejsi hluboke panvi rozmackam na kasi cervene ledvinkove fazole-asi 60 deka(cast necham nerozmackanou) a do mekka uvarenou cizrnu-30 deka. Fazole(Normalne z konzervy) pouzivam k zahusteni polevky. Muzete pridat sadlo ci olivovy olej, aby tuk vyplavil papriku na povrch a byl cerveny. Fazole vypiji dost tuku. Je treba dodat dost vody, nebot fazole zahustuji hodne. Povarit vse dohromady asi jeste 15 minut.....Neodolatelne!

      10.12.2019 18:38:30


    • Zdenek Vrabec
      Zdenek Vrabec

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      Lepší než zahusťovat moukou,je lepší zahustit na konec chlebovou strouhankou,a povarit.

      26.11.2019 22:32:26

    • Anička Kolářová
      Anička Kolářová

      Podle tohoto receptu jdu dnes vařit již potreti. Je moc dobrá polévka � jen dávám víc papriky, přidam ji pak ještě potom co naliji vývar. Mám radši tu intenzivnější chuť s tou paprikou když dám množství z receptu nechutná mi � ale každého chuť.

      25.10.2019 10:17:42

    • Rosta Jakub
      Rosta Jakub

      Dobrou chuť

      Zdravicko milovníci drstkove povedla se!

      29.04.2019 11:34:27

    • Richard
      Richard

      Je to blbě

      V surovinách je paprika. V postupu není, kdy a kam ji pridat.

      15.09.2018 19:17:06

      • Marta
        Marta

        Re: Je to blbě

        Mouka se přidává k orestované cibuli. V receptu je to uvedeno v druhém odstavci.

        22.10.2018 19:31:10

      • Miloš
        Miloš

        Re: Je to blbě

        Naučit se číst a dávat pozor, ja?

        19.11.2018 22:57:43

      • Pepe
        Pepe

        Re: Je to blbě

        Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

        15.01.2019 09:23:31


    Nalezeno receptů: 174

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina dršťková polévka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.