reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Babiččina dršťková polévka

Recept na polévku od začátku do konce pro každou začínající kuchařku.


  • 4,6

    934×

    4,6 934
  • 2 hod

  • 102×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 041 hodnocení

Těstoviny v podzimním jídelníčku: Zapečte je!

21. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

KVÍZ: Je meloun ovoce, nebo zelenina? Otestuj svoji znalost!

21. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Kupujeme hovězí maso: Víte, jak upravit hovězí roštěnec, kližku či plec?

21. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 615 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 802 hodnocení

Bylinky našich babiček aneb jak přírodní cestou utužit své zdraví

21. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?

20. 10. 2020

Postup přípravy

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina dršťková polévka

    Celkový počet komentářů: 174
    • stavros666
      stavros666

      držťková polévka

      Dělám ji skoro stejně..nepoužívám masoxy a podobné pofidérní ochucovací ingredience a zahušťuji moukou polohrubou..A je také vynikající.Posílám také fotografii mojí porcičky a přeji všem dobré pošušňáníčko....///

      04.04.2016 08:00:52

    • myskasia
      myskasia

      babiččina dršťková polévka

      Uvařeno a je opravdu jako od babicky..... mnam

      22.02.2016 15:18:55

    • Marcela Ernst
      Marcela Ernst

      jakzabranit pachu pri vareni polevky

      Zasadne delam drstky v celku, ale dam je do trouby. Nic nepachne a vari se stejnomerne. Pak je vyndam a zacnu zaklad na plotne. Vyzkousejte,je to pohodicka.

      04.02.2016 16:47:41


    • miroslav krátký
      miroslav krátký

      OK - ale trochu jinak

      postup prakticky stejný, ale držťky vařím vcelku, protože skoro vždy se některé jejich okraje po uvaření ukážou jako nevhodné - až nechutně černé a pod. Takže já je krájím až po uvaření ( nakrájené předem už nejdou roztřídit ) Právě moje žena teď odjela k řezníkovi je koupit a budu v práci vařit. Dobrou chuť. PS : mám kamaráda, který dává přednost hutné české kuchyni včetně držťkové polévky - ale držťky nejí - jen tu polévku.

      04.02.2016 08:46:59

    • eva (tecka) c
      eva (tecka) c

      Je výborná.

      17.01.2016 19:58:33

    • Anna
      Anna

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      ahoj, je pravda že smrdí celej byt, když se to vaří? Dávám si jí ráda v restauracích ale doma jsem jí zatím nedělala, ale chtěla bych překvapit manžela jen mám obavy...jsou nějaký extra tipy jak jí dooprvdy zvládnout? :) Díky

      08.01.2016 20:56:33

      • andulka
        andulka

        Re: Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

        To vůbec není pravda .Používám predvarene,je to rychlejší.A ja dávám trochu guláš.koření a sladkou papriku.Jinak je postup stejný.Přeji ať se povede a manželovi chutná.

        12.01.2016 15:37:16

      • lumik
        lumik

        Re: Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

        kupte vařené nebo předvařené dršťky,jsou i nakrájené ,můžete použít i vepřové žaludky,ty při vaření nejsou tak cítit,hlavně vícekrát slít vodu

        18.01.2016 07:47:20

    • Notorius Maximus
      Notorius Maximus

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      Vynikající recept. Díky

      05.01.2016 19:23:08

    • Ladousek
      Ladousek

      Já do toho ještě přidám houby a je to gut!!

      10.11.2015 09:15:33


    Nalezeno receptů: 174

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina dršťková polévka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.