reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Babiččina dršťková polévka

Recept na polévku od začátku do konce pro každou začínající kuchařku.


  • 4,6

    810×

    4,6 810
  • 2 hod

  • 99×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 601 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Postup přípravy

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina dršťková polévka

    Celkový počet komentářů: 169
    • Franko
      Franko

      Manžel vyzkoušel tento recept a fakt skvělá!!!

      19.08.2016 20:20:24

    • ustecan (tecka) jul
      ustecan (tecka) jul

      A zelenina - nic?

      Mě se osvědčilo nakonec přidat na jemné nudličky nakrájenou zmrazenou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) a nevařit jí moc dlouho, aby byla dobrá na skus! To pak dodá polévce tu úžasnou chuť! A česnekem nešetřím. Ledaže by byl pořádně aromatický, ale ten dovážený z Číny, nebo ze Španělska na náš český nemají! (y) :)

      23.06.2016 11:35:17

    • qwert
      qwert

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      Dobrý recept. Mě se osvědčil vývar z mraženého kuřecího na polévku. Přidávám masox, ale celkově mám z 800 g drštek přes 3,2 litru drštkové polévky.

      04.06.2016 19:08:54


    • Pajko
      Pajko

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      Dršťky jsou jen a jen dršťky, to zn žaludky hovězího dobytka. Komu nechutnají dršťky tak ať si dělá polévku jakou chce, ale dršťková může být jen z drštěk. Krupicovou kaši také nikdo nedělá z brambor nebo rýže. Pokud je někde na jídelním lístku dršťková polévka a obsluha mi přinese polévku z něčeho jiného asi mu ji hodím na hlavu.

      28.04.2016 11:34:53

      • ustecan (tecka) jul
        ustecan (tecka) jul

        Re: Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

        Při dnešní ceně drštěk se nedivím, že některé kuchařky, či kuchaři používají i vepřové kůžičky! Když jsou pořádně uvařené doměkka, jejich přítomnost mi nevadí! :) Leč přítomnost drštěk je nezaměnitelná!

        23.06.2016 11:39:11

    • stavros666
      stavros666

      držťková polévka

      Dělám ji skoro stejně..nepoužívám masoxy a podobné pofidérní ochucovací ingredience a zahušťuji moukou polohrubou..A je také vynikající.Posílám také fotografii mojí porcičky a přeji všem dobré pošušňáníčko....///

      04.04.2016 08:00:52

    • myskasia
      myskasia

      babiččina dršťková polévka

      Uvařeno a je opravdu jako od babicky..... mnam

      22.02.2016 15:18:55

    • Marcela Ernst
      Marcela Ernst

      jakzabranit pachu pri vareni polevky

      Zasadne delam drstky v celku, ale dam je do trouby. Nic nepachne a vari se stejnomerne. Pak je vyndam a zacnu zaklad na plotne. Vyzkousejte,je to pohodicka.

      04.02.2016 16:47:41

    • miroslav krátký
      miroslav krátký

      OK - ale trochu jinak

      postup prakticky stejný, ale držťky vařím vcelku, protože skoro vždy se některé jejich okraje po uvaření ukážou jako nevhodné - až nechutně černé a pod. Takže já je krájím až po uvaření ( nakrájené předem už nejdou roztřídit ) Právě moje žena teď odjela k řezníkovi je koupit a budu v práci vařit. Dobrou chuť. PS : mám kamaráda, který dává přednost hutné české kuchyni včetně držťkové polévky - ale držťky nejí - jen tu polévku.

      04.02.2016 08:46:59

    • Anna
      Anna

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      ahoj, je pravda že smrdí celej byt, když se to vaří? Dávám si jí ráda v restauracích ale doma jsem jí zatím nedělala, ale chtěla bych překvapit manžela jen mám obavy...jsou nějaký extra tipy jak jí dooprvdy zvládnout? :) Díky

      08.01.2016 20:56:33


    Nalezeno receptů: 169

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina dršťková polévka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.