reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Babiččina dršťková polévka

Recept na polévku od začátku do konce pro každou začínající kuchařku.


  • 4,6

    810×

    4,6 810
  • 2 hod

  • 99×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 601 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Postup přípravy

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina dršťková polévka

    Celkový počet komentářů: 169
    • Lída
      Lída

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      Dobrý recept, polévku mám ráda, ale dlouho jsem se ji vyhýbala, odrazovalo mně to opakované vaření a nelibá vůně. Ale u svého řezníka pořizuji dršťky vždy čerstvé a dobře očištěné a k mému překvapení to zase tak moc cítit není, stačí otevřené okno.Vařím 4x, vývar mám vždy schovaný v mrazáku a nejlépe se mi osvědčil ten, který zůstane, když si předvařujeme koleno před pečením. Je velice chutný, nechávám v něm vyvařit i kořenovou zeleninu, cibulku nebo horní část pórku,která zůstává nezpracovaná z jiného vaření, solím a v sítku přidávám celý pepř, nové koření a bobkový list. Všeho dávám z mírou, aby vývar nebyl moc voňavý po zelenině, kterou potom vylovím a použiji na polévku čistý vývar.Podle potřeby(záleží na tom, kolik mám vývaru) přidám čtvrtou vodu z drštěk, ale ta už je v podstatě jen k doplnění množství a polévku nijak zásadně neovlivní. A doma máme rádi česnek, tak tím opravdu nešetřím.Jinak se držím receptu a polévka je skvělá.

      30.06.2017 08:25:20

    • Josef
      Josef

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      Do dršťkové polévky nikdy nepoužívám vývar z drštěk, ale vždy
      zvlášť dělám vývar z kostí vepřové/hovězí v poměru 50/50.Třetí i čtvrtá voda je při vaření ještě stále cítit a další voda již nemá zase žádnou chuť vývaru.
      Masox to může trochu vylepšit, ale vývar je vývar. Josef.

      19.04.2017 19:48:44

    • Carlos
      Carlos

      Dršťkovka

      Jelikož manželka mi odmítala tuto báječnou polévku uvařit, tak jsem se rozhodl si ji ukuchtit sám. Díky tomuto receptu to zvládlo i takové kuchařské nemehlo jako jsem já. Polévka se povedla na 1 a možná by ji pochválil i pan Polreich:-) Děkuji.

      22.03.2017 16:00:40


    • jack
      jack

      Komentář k receptu Babiččina dršťková polévka

      největší kravina...krájet drštky za syrova na male kousky

      23.09.2016 07:13:29

    • zdenkapivonka
      zdenkapivonka

      Bola víborná a ja ju milujem

      22.09.2016 20:32:31

    • František Holý
      František Holý

      dršťková

      Já dávám místo pepře kousek čili papričky, je to zdravější.

      14.09.2016 15:52:13

    • mlynarovic
      mlynarovic

      dršťková polévka

      Dělám léta podobně, ovšem večer před vařením dršťku nakrájím a přes noc ponořím do laciného mléka.Ta je pak krásně bílá a chutná. Kdysi to uvedl ve svém vaření p.Vodochodský, a od té doby ke spokojenosti široké řady známých a příbuzných vařím ve velkém. p.Vodochodský veeeeliké díky za radu.

      13.09.2016 12:46:45


    Nalezeno receptů: 169

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina dršťková polévka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.