reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Babiččina dršťková polévka

Recept na polévku od začátku do konce pro každou začínající kuchařku.


  • 4,6

    809×

    4,6 809
  • 2 hod

  • 99×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 556 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Postup přípravy

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina dršťková polévka

    Celkový počet komentářů: 169
    • kcanik
      kcanik

      Je dobrá, ale je dobré do ní dát vývar z drštek.

      08.02.2011 13:16:12

    • Ivan
      Ivan

      Recept jak ho znam

      Recept je spravny a osobne mne vzdy tahnou recepty starsich generaci. Nejsem priznivcem meneni receptu ale pokud se tento mnoha lidem zamlouva mam maly doplnek. A sice moje znama po pulhodine vareni vse vyhodila neb ji smrdela cela kuchyn. Od te doby ji nezkusila. Ja mam svuj vlastni kerik bobkoveho listu a hned pri prvnim vareni pridam 1-2 cerstve listy a skrojek cerstveho zazvoru. Okamzite se zmeni odpudive aroma po kuchyni na daleko prijatelnejsi! Myslim ze to pochazi z dob kdy neexistovalo dobre chlazeni masa a tim se zapachy maskovaly. Ovsem ze to prida i na vyraznejsi chuti. Trochu mlade mrkvicky zase prida trochu barvy coz lahodi oku!

      29.12.2010 21:21:06

    • votrok
      votrok

      K příspěvku dowedaa


      Polévka je většinou určena ke konzumaci, nikoliv k očuchávání. Olomoucké tvarůžky většině také nevoní. Pokud budete držťky prát, až přestanou smrdět, tak dostanete kapalinu bez zápachu, ale naprosto bez chuti. Sám jsem si to zkusil. Dobrá polévka má svérázný čmuch.

      08.12.2010 15:29:22


      • Hawranek
        Hawranek

        dršťky jsem třikrát vyprala a třikrát jsem vyměnila vodu při vaření, ale toho, že by ztratily chuť, jsem si opravdu nevšimla. pokud chcete vylepšit chu´t polévky, kupte si kuřecí polévkovou směs nebo hřbety, nechte je uvařit spolu s dršťkami (ale až tak při druhý vodě), maso potom oberte a přidejte s dršŤkama do polévky. tak to dělám já ;)

        08.12.2010 18:59:06

    • Hawranek
      Hawranek

      Vařila jsem dršťkovou polévku poprvé a jsem si už teď jistá, že budu používat jen a jen tento recept a že jej předám i svým dětem. Polévka byla prostě výborná, i přítel ji pochválil a to je co říct ;)

      29.11.2010 21:20:01

    • dowedaa
      dowedaa

      řádně vyprat

      jj, hlavně to udělejte podle návodu "Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát)" - polévka je výborná ale smrdí jako vývar z ukrajinskejch ponožek :-/

      18.10.2010 18:23:11

    • Kejklir
      Kejklir

      Děkuji za skvělý recept... Polévka je výborá, do vývaru jsem přidal ještě 30dkg slaniny, dala vývaru lahodnou chut...pak jsem uvařenou zeleninu a slaninu(jenmom to tlusté maso, bylo jak dortík) rozmixoval a použil to k dohuštění polévky (samozřejmě jišku jsem tam dal taky :)... Ta slanina tomu fakt dala moc dobrou masovou chuť...a taky doporučuji použít uzenou mletou papriku, taky tomu dost dá :)

      30.04.2009 13:46:07


    Nalezeno receptů: 169

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina dršťková polévka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.