reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Babiččina dršťková polévka

Recept na polévku od začátku do konce pro každou začínající kuchařku.


  • 4,6

    810×

    4,6 810
  • 2 hod

  • 99×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 540 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.

Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.

Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.

Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina dršťková polévka

    Celkový počet komentářů: 169
    • Lucie
      Lucie

      Je dobrá,ale já když mám vařené dršťky tak už je nepředvařuji ony se pak rozpadnou na malé kusy a přidávám trochu palívé papriky ,ale to je nachuťi každého s nás.

      05.04.2011 16:06:07

    • Zdenál
      Zdenál

      dršťková polévka

      Jak na ni?
      důležitý je výběr syrových drštěk, musí být dobře očištěné, jsou bílé-či slonová kost, okraje , které jsou zbarvené zeleně okrájíme, stejně tak jakékoliv zelené místo z rubové strany před vařením. Držky, které byly špatně vyčištěny po porážce dobytčete, už nikdo nespraví a nevyčistí. Samosebou nesmí smrdět. Držky vařím v tlakovém hrnci, nejdříve 15 minut bez poklice, vodu vyleji a držky propláchnu, potom vařím už pod tlakem, ale poklici zavírám po převaření, nesmím jej mít plný, jen do 2/3, vařím asi 2 hodiny,(nebo předvařené dršťky) přidám sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření,cibuli, kořenovou zeleninu a dovařím do změknutí. Čím měkčí, tím lepší.
      Na růžové cibulce usmažené na sádle, zpěním mouku na tmavší jíšku a do chladnoucí vmíchám sladkou a špetku pálivé mleté papriky.Rozředím vývarem z drštěk,přidám lžíci rajského protlaku, můžu přidat kostku masoxu, vložím na nudličky nakrájené dršťky,(komu to nevadí, pokrájí také kořenovou zeleninu) prolisovaný česnek a drcenou majoránku a asi 15 minut nechám na mírném ohni provařit.Můžeme dochutit sypkým polévkovým kořením. Polévka by měla být řidší konzistence s bohatým obsahem drštěk, červené barvy , na povrchu plovoucí majoránka v tukových okách. Podáváme s čerstvým, slaným rohlíkem.

      25.03.2011 07:49:56

    • Anna R.
      Anna R.

      Zkuste jinak

      Nedávno jsem v Polsku ochutnnala dršťkovou polévku jako vývar. V podstatě to byla klasika jak jí známe my, ovšem bez papriky a bez mouky. Chuťově výborné a já vítám, že je to bez té mouky. Už jsem vařila i doma a nemá to chybu.

      19.03.2011 08:32:21


    • martixa
      martixa

      já ještě na radu babičky,před vařením dršťky drhnu solí a do poslední vody přidám k dršťkám jednu hovězí a jednu špikovou kost,polévce to přidá na chuti a síle.A právě jdu na to a už se nemůžu dočkat. :)

      10.03.2011 10:55:55

    • simona
      simona

      aby drštky změkly přidejte na špičku nože prášek do pečiva

      08.03.2011 11:58:12

    • janina
      janina

      drstkova polevka

      jsem rada ze nekdo poradil zase neco navic jako s tou uzenou mletou paprikou zkusim priste a doufam ze ji sezenu a ja treba mam dneska problem aby me drstky zmekli varila jsem ve 3 vodach a stale nechteji zmeknout vi nekdo nejaky figl????dekuji predem za odpoved

      23.02.2011 12:13:18


    Nalezeno receptů: 169

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina dršťková polévka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.