Čočka nakyselo s chlebem, posypaná osmaženou cibulkou a s opečenou uzeninou, jak ji dělávala babička.
2 ks | cibule |
40 dkg | čočka |
2 ks | bobkový list |
0.3 l | kysaná smetana |
0.5 lžíce | hladká mouka |
podle potřeby | |
---|---|
sůl | |
ocet | |
na ozdobu | |
cibule | |
podle chuti | |
čerstvé bylinky |
Přebranou čočku opereme a na hodinu namočíme. Přidáme k ní dvě oloupané celé cibule, bobkový list a čočku uvaříme. Cibule i bobkový list vyndáme, vývaru necháme jen do poloviny čočky. V kysané smetaně rozmícháme mouku, čočku zalijeme a chvíli povaříme. Podle chuti čočku osolíme, okyselíme octem nebo citronem, můžeme přidat i pokrájené bylinky - bazalku, libeček, petrželku nebo kopr. Babiččinu čočku nakyselo podáváme s chlebem, opečenou uzeninou a sypeme kroužky osmažené cibule.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
autor konko
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena