reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Babiččina bábovka

Babiččina bábovka

Recept na klasickou bábovku, kterou můžeme vylepšit tím, že do ní přidáme rozinky nebo kandované ovoce.


  • 3,3

    1 669×

    3,3 1669
  • 1 hod

  • 53×

Podobné recepty

Načíst další recepty
Ušetřete peníze na přípravě tohoto receptu!

Ingredience

na ozdobu



Energetická hodnota

1055 kJ / 252,1 kCal
(na 1 porci)

Postup přípravy

Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmícháme žloutky, šťávu a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu. Potom po lžících přidáme vlažné mléko a větší část mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě se zbylou moukou smíchanou s práškem do pečiva lehce vmícháme do těsta.

Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Těsto na bábovku rozdělíme na dva díly a do jedné části vmícháme kakao rozmíchané v trošce mléka. Kakaové a světlé těsto lijeme střídavě do sebe do připravené formy na bábovku. Babiččinu bábovku vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme asi 40 minut dorůžova.

Upečenou babiččinu bábovku necháme trochu vychladnout, vyklopíme a podle chuti ji buď pocukrujeme nebo ozdobíme polevou.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččina bábovka

    Celkový počet komentářů: 68
    • Milan
      Milan

      Moje první bábovka v životě

      Rozhodl jsem se, že překvapím rodinu.... Našel jsem odvahu, koupil si novou formu na bábovku a vrhnul se upéct první bábovku v životě :-) Držel jsem se tohoto receptu, na který všichni pějí ódu, ale stále jsem narážel na nějaká nejasná místa v něm. Věta "Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny" mě docela zmátla a přemýšlel jsem, zda mně nechybí nějaký tuk na pečení, ale asi jsem správně pochopil, že se jedná o to máslo. Pak jsem ale vůbec nepochopil, jak můžu změklé máslo spolu s cukrem utřít do pěny? Jak můžu z polotuhé směsi vytvořit pěnu? Robotem? Šlehačem? Já jsem ale míchal jak vzteklý vařečkou v misce :-) Nepochopil jsem, ale i přesto pokračoval v přípravě.

      Jedna věta u finále "Babiččinu bábovku vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme asi 40 minut dorůžova" mě doslova zarazila a ptal jsem se sám sebe: Do jak vyhřáté trouby, na kolik stupňů? Na jaký ohřev zapnout troubu, na spodní nebo na horní nebo na oba? A pečeme do růžova? Protože jsem měl nahoře kakaové těsto, nic růžového na mě během pečení nevykuklo :-)
      Dopátral jsem se jinde, že by to mohlo být na 180°C a začal péct tento zázrak. Po 40-ti minutách jsem krasavici vytáhl z trouby, Pak přišla tchýně a bábovku po vychladnutí vyklopila. Vše se povedlo, ale po hlášce, že je ještě dole syrová ji vrátila zpět do trouby. Po dalších cca 15-ti minutách ji opět vytáhla.
      A výsledek? Ne že by rodině a dětem nechutnala, ale strašně se drolila, nedržela tvar. A tak se mé první dílo ve formě bábovky částečně povedlo a částečně nepovedlo :-) Pokud někdo znáte příčinu drolení, nechám si poradit :-)
      Možná, že jsem tento recept špatně pochopil a nebyl určen pro začátečníky, ale pro již starší a pokročilé :-)

      19.02.2012 15:50:15

      • Logistik
        Logistik

        Délka i teplota pečení často závisí na typu trouby. 180 bude v pořádku ale ve vašem případě to chtělo déle. Jestli je syrová jste mohl vyzkoušet přímo v troubě například špejlí - tak jak se to dělá u spousty moučníků. Když špejli zapíchnete až na dno a vytáhnete a ona je mokrá od těsta nebo prostě vlhká, tak jasně víte, že ji tam musíte ještě nechat. Bábovka se vám drobila proto, že jste ji vrátili do trouby prakticky po vychladnutí a tím jste bábovku vysušil a podle mého názoru se ani moc nedopekla ale spíš překla... Co se týče šlehání másla - je to spíše terminologie - jako pěna to nevypadá, ale šlehá se - metličkou - takovou tou kovovou. Tyto rady sice v receptu napsané nejsou, ale nemohou být napsané všude a vždy u každého receptu. Věřím, že na tento recept nezanevřete a budete dál bojovat :-)

        20.02.2012 08:51:26

      • zdenina56
        zdenina56

        Babičina bábovka

        četla sem pozorně celý recept a p.Milan zapomněl dát do receptu mléko a šlehat
        v elektrickem robotu .
        Zdena

        25.03.2013 18:26:33

      • martin bikar
        martin bikar

        Re: Moje první bábovka v životě

        tento prispevek je uzasny a zabavny. povidka je bezvadna a postup jeste skvelejsi. kdyby milan tolik nepremyslel tak by jednduse urcite tu babovku zvladl. skvele. drzim palce Milane pri peceni te pristi babovky. Martin

        25.12.2013 16:49:58

      • Jirka
        Jirka

        Re: Moje první bábovka v životě

        Milane- myslím, že tam toho k nepochopení bylo více. Co ten citron atd. Nojo jsme břídilové.

        08.10.2017 15:26:41

      • Jirka
        Jirka

        Re: Moje první bábovka v životě

        Navíc si pamatuji, že babička nevysypávala strouhankou, ale moukou.

        08.10.2017 15:30:52

      • Milma
        Milma

        Re: Moje první bábovka v životě

        Místo másla můžete použít i tuk - Hera.

        11.10.2017 22:33:47

    Nalezeno receptů: 68
    |< << 1234567 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Babiččina bábovka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.