reklama
hledat uživatel
       

Babiččin mazanec

Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Zkuste si ho letos upéct sami. Recept je na dva bochánky.


  • 4,6

    481×

    4,5 481
  • 1 h 30 min

  • 44×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 774 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 004 hodnocení

Recept na domácí tvarohové nanuky krok za krokem

9. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 729 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 819 hodnocení

Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty

9. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Jak využít zeleninu ze zahrádky? Zkuste recept na pravé maďarské lečo

8. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 602 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 776 hodnocení

Proč jíst maliny? Zlepší vám pleť a odbourají cholesterol

7. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 673 hodnocení

Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem

6. 7. 2020

Postup přípravy

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout.

Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.

Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.

Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččin mazanec

    Celkový počet komentářů: 92
    • Kačí Jančáková
      Kačí Jančáková

      Komentář k receptu Babiččin mazanec

      MAZANEC jsem dělala úplně poprvé v životě, přesně podle tohoto receptu a i můj otec, který dělá podle svého receptu už víc jak 30 let, tak říkal, že příští rok udělá tento. Těsto boží, krásně vykynulo, chuť skvělá. :)

      13.04.2020 09:58:57

    • Petra
      Petra

      Komentář k receptu Babiččin mazanec

      Díky za recept! Jinak k těm urážkám ostatních tady... Jestli se tak nudíte (jak je vidno), jděte sledovat stupidní seriály v tv. To bude sice asi stejně prospěšné jako tyhle vaše řeči tady, ale alespoň tím neuškodíte nikomu dalšímu. Každý člověk s kapkou úcty a pokory snad dokáže pochopit,že každému z nás jde lépe něco jiného a co je samozřejmé pro vás, nemusí být pro osobu druhou... Když už nedokážete říct nic hezkého, nepište raději nic. Ostatně mám za to, že od toho tyhle stránky nejsou... Když se upřímně zamyslíme, tak myslím,že každého z nás napadne min. 1 věc, ve které vůbec dobří nejsme, že? Učíme se všichni, pořád! Tak bych si tu kritiku a soudy příště odpustila. ;)

      13.04.2020 09:20:59

    • Karolína
      Karolína

      Recept kvalita

      Dobre dopoledne,

      Mazané peču poprvé a tento recept je úplně k ničemu, co znamená nechám vykynout? Jak dlouho nikde není napsáno nevím jak dlouho se chystá kvásek.
      K

      17.03.2018 08:48:00


      • Petra
        Petra

        Re: Recept kvalita

        Kvásek uděláš přesně podle návodu, vem si třeba menší skleničku cca 150ml a dej do ní lžičku cukru, vlažné mleko cca do 3/4 skleničky a všechno droždí podle receptu a rozmixuj vidličkou (Všechny použité suroviny se odečtou ze základního receptu, př. 400ml mléka a do kvásku dáš 150ml, tak do těsta dáš 250ml mléka). Teď budeš čekat cca 15 ' než kvásek " vyroste " , přeteče skleničku, tak je lepší tu skleničku s tím kváskem, dát do těsta, aby to co přeteče bylo v těstě, potom se to celé rukama zpracovává do těsta (Poznáš to podle toho, že to těsto bude " prdět " , jak ho budeš zpracovávat, tak to uslyšíš). Kynout to necháš cca hodinu, to poznáš, že vyroste, nabyde na objemu. Pak udeláš 2 mazance a necháš je cca 15 ' pod uťerkou na plechu kynout. Snažila jsem se to napsat co nejvíc po lopatě, tak snad ti to pomůže. Jinak recept je luxusní a peču ho každý rok. Žádný učený z nebe nespadl, ale kritizovat tento recept bylo hooooodně dětinské!

        01.04.2018 18:11:54

      • Katka
        Katka

        Re: Recept kvalita

        Tak teď mě paní pobavila :-))) to že je blbá, tak za to přece nemůže recept :-)))

        13.04.2019 19:15:25

      • Jirka
        Jirka

        Re: Recept kvalita

        Protože jde o sladké tučné těsto, kynuti na teplém místě trvá i vice nez hodinu i dele. chce to trpělivost. zalezi na kvasnicích.

        14.04.2019 11:17:16

      • Jirka
        Jirka

        Re: Recept kvalita

        Protože jde o sladké tučné těsto, kynuti na teplém místě trvá i vice nez hodinu i dele. chce to trpělivost. zalezi na kvasnicích.

        14.04.2019 11:18:36

      • Jan
        Jan

        Re: Recept kvalita

        Recept asi předpokládá zakladní znalosti. Vám mohu doporučit - Zaběhněte si do obchodu! Jako pekařka budete asi také k ničemu.

        18.04.2019 10:29:10

      • Lenka
        Lenka

        Re: Recept kvalita

        Tak snad poznám kdy je těsto vykynuté :-D a jak má vypadat kvásek a nenapíšu že recept je k ničemu

        12.04.2020 16:00:48


    Nalezeno receptů: 92
    |< << 12345678910 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Babiččin mazanec

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.