reklama
hledat uživatel
       

Babiččin mazanec

Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Zkuste si ho letos upéct sami. Recept je na dva bochánky.


  • 4,6

    388×

    4,5 388
  • 1 h 30 min

  • 38×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 596 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Recept na vánoční kokosky krok za krokem

7. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 693 hodnocení

Adventní čas, svátky a tradice 2.díl

7. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 176 hodnocení

Videorecept na hříšně dobré Bounty tyčinky - nepečené vánoční cukroví jen ze 3 surovin

6. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 574 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 692 hodnocení

Recept na jemný vaječný likér krok za krokem

5. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 564 hodnocení

Vánoce diabetika: Jak si při dietě pochutnat?

5. 12. 2019

Postup přípravy

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout.

Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.

Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.

Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Babiččin mazanec

    Celkový počet komentářů: 86
    • Žirafa
      Žirafa

      Varianta pro alergika

      Tenhle mazanec peču už léta v bezmléčné variantě z Hery (nebo slunečnicového oleje) a sušeného rýžového mléka (Zajíc). Kynout nechávám v pekárně na program TĚSTO, používám sušené droždí. Je vynikající i z těchto surovin, krásně drží tvar a nerozleje se. Zatím nikdo nepoznal, že není z mléka a másla. Můžu vřele doporučit. A jeden starý zlepšovák od mé babičky: nechte rozinky den předem namočené v rumu, bude ještě lepší.

      22.04.2019 20:06:56

    • Zdeňka
      Zdeňka

      Super mazanec

      Už léta peču mazanec podle svého receptu, ale tentokrát byla změna a vyzkoušela jsem tento recept na " zkoušku " . A dobře jsem udělala.:)
      Mazanečky mám jak malované a vynikající chuti.
      Přiznám se, že jsem je ošidila a místo másla jsem dala celou Heru. Těsto jsem svěřila robotu. Mazance jsou výborné chuti, vláčné a krásně vysoké, bez praskliny.
      Problém je v tom, že nevydrží a hned se po nich zapráší. Takže zítra peču znova a pěkně z másla, jak se patří. A to bude teprve ňamka!!!
      Vyzkoušejte a budete spokojeni.
      Díky za super recept!!!

      18.04.2019 12:39:44

    • Karolína
      Karolína

      Recept kvalita

      Dobre dopoledne,

      Mazané peču poprvé a tento recept je úplně k ničemu, co znamená nechám vykynout? Jak dlouho nikde není napsáno nevím jak dlouho se chystá kvásek.
      K

      17.03.2018 08:48:00


      • Petra
        Petra

        Re: Recept kvalita

        Kvásek uděláš přesně podle návodu, vem si třeba menší skleničku cca 150ml a dej do ní lžičku cukru, vlažné mleko cca do 3/4 skleničky a všechno droždí podle receptu a rozmixuj vidličkou (Všechny použité suroviny se odečtou ze základního receptu, př. 400ml mléka a do kvásku dáš 150ml, tak do těsta dáš 250ml mléka). Teď budeš čekat cca 15 ' než kvásek " vyroste " , přeteče skleničku, tak je lepší tu skleničku s tím kváskem, dát do těsta, aby to co přeteče bylo v těstě, potom se to celé rukama zpracovává do těsta (Poznáš to podle toho, že to těsto bude " prdět " , jak ho budeš zpracovávat, tak to uslyšíš). Kynout to necháš cca hodinu, to poznáš, že vyroste, nabyde na objemu. Pak udeláš 2 mazance a necháš je cca 15 ' pod uťerkou na plechu kynout. Snažila jsem se to napsat co nejvíc po lopatě, tak snad ti to pomůže. Jinak recept je luxusní a peču ho každý rok. Žádný učený z nebe nespadl, ale kritizovat tento recept bylo hooooodně dětinské!

        01.04.2018 18:11:54

      • Katka
        Katka

        Re: Recept kvalita

        Tak teď mě paní pobavila :-))) to že je blbá, tak za to přece nemůže recept :-)))

        13.04.2019 19:15:25

      • Jirka
        Jirka

        Re: Recept kvalita

        Protože jde o sladké tučné těsto, kynuti na teplém místě trvá i vice nez hodinu i dele. chce to trpělivost. zalezi na kvasnicích.

        14.04.2019 11:17:16

      • Jirka
        Jirka

        Re: Recept kvalita

        Protože jde o sladké tučné těsto, kynuti na teplém místě trvá i vice nez hodinu i dele. chce to trpělivost. zalezi na kvasnicích.

        14.04.2019 11:18:36

      • Jan
        Jan

        Re: Recept kvalita

        Recept asi předpokládá zakladní znalosti. Vám mohu doporučit - Zaběhněte si do obchodu! Jako pekařka budete asi také k ničemu.

        18.04.2019 10:29:10


    Nalezeno receptů: 86
    |< << 123456789 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Babiččin mazanec

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.