reklama
hledat uživatel
       

Ingredience

na ozdobu

na potření

Postup přípravy

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout.

Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.

Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.

Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Babiččin mazanec

Celkový počet komentářů: 78
  • Veronika
    Veronika

    Tento mazanec jsem dělala na velikonoce. První jsem udělala z polohrubé mouky a byl dobrý. Za týden jsem udělala znovu ovšem mouku jsem dala půl polohrubé a půl hladké. Mazanec byl jemnější a nadýchanější. Recept doporučuji.

    09.04.2018 14:52:47

  • Karolína
    Karolína

    Recept kvalita

    Dobre dopoledne,

    Mazané peču poprvé a tento recept je úplně k ničemu, co znamená nechám vykynout? Jak dlouho nikde není napsáno nevím jak dlouho se chystá kvásek.
    K

    17.03.2018 08:48:00

    • Luboš
      Luboš

      Re: Recept kvalita

      Raději si kup hotový v supermarketu

      28.03.2018 19:18:08

    • elijohan
      elijohan

      Re: Recept kvalita

      Recept není k ničemu, chyba bude jinde :-) možná nejdříve pořídit slovník - co je to kynuti - každopádně asi bude vážně lepší si ho koupit pro jistotu :-)

      30.03.2018 09:54:31

    • Lucie
      Lucie

      Re: Recept kvalita

      Jako vážně??? :D Určitě nebude chyba v receptu, ten je napsán doslova " pro blbce " , takže by to chtělo se nejdřív naučit zaklady pečení a práce s kváskem, než začnete kritizovat recept

      30.03.2018 14:26:48

    • iva
      iva

      Re: Recept kvalita

      jako k ničemu? recept je napsaný hodně srozumitelně , aje smutné když nevíte co je kynutí , jak je již psáno v ochodě je mají tak koupit

      30.03.2018 15:52:21

    • Ewa
      Ewa

      Re: Recept kvalita

      To, že vy nevíte, není chyba receptu..

      01.04.2018 15:22:41

    • Petra
      Petra

      Re: Recept kvalita

      Kvásek uděláš přesně podle návodu, vem si třeba menší skleničku cca 150ml a dej do ní lžičku cukru, vlažné mleko cca do 3/4 skleničky a všechno droždí podle receptu a rozmixuj vidličkou (Všechny použité suroviny se odečtou ze základního receptu, př. 400ml mléka a do kvásku dáš 150ml, tak do těsta dáš 250ml mléka). Teď budeš čekat cca 15 ' než kvásek " vyroste " , přeteče skleničku, tak je lepší tu skleničku s tím kváskem, dát do těsta, aby to co přeteče bylo v těstě, potom se to celé rukama zpracovává do těsta (Poznáš to podle toho, že to těsto bude " prdět " , jak ho budeš zpracovávat, tak to uslyšíš). Kynout to necháš cca hodinu, to poznáš, že vyroste, nabyde na objemu. Pak udeláš 2 mazance a necháš je cca 15 ' pod uťerkou na plechu kynout. Snažila jsem se to napsat co nejvíc po lopatě, tak snad ti to pomůže. Jinak recept je luxusní a peču ho každý rok. Žádný učený z nebe nespadl, ale kritizovat tento recept bylo hooooodně dětinské!

      01.04.2018 18:11:54

Nalezeno receptů: 78
|< << 12345678 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Babiččin mazanec

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.