Babiččin mazanec

1 h 30 min | moučník | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 436886x
Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Zkuste si ho letos upéct sami. Recept je na dva bochánky.
Komentáře receptu 53
Uvařil jsem to (Recept vařilo 32 lidí)


Postup přípravy receptu

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout.

Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.

Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.

Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme.

.Renča. autor receptu:

Babiččin mazanec

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

na porce
4,4
skvělý recept
242 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Babiččin mazanec

Celkový počet komentářů: 53
  • babiččin mazanec Marie 23.04.2017 16:12:44

    Skvělý, kynout nechávám v domácí pekárně, pak ještě na plechu než jde do trouby. Je úžasně chutný, vláčný, a pokud chci aby vydržel i pár dní, stačí vychladlý zabalit do alobalu. Každý, kdo u nás ochutnal, chtěl recept. Když nakyne na plechu je dobré ho do kříže naříznout pomazat vajíčkem a posypat mandlemi. Ten recept nemá chybu.

  • Komentář k receptu Babiččin mazanec Marketa 19.04.2017 01:51:56

    Podle tohoto receptu jsem upekla dva bochanky a vsichni jsme byli spokojeni s vysledkem. Jeden bochanek jsem upekla bez rozinek a mandli (decka to nejedi), jeden se vsim vsudy. Bochanky krasne nakynuly a pri peceni se nerozlily. Teplota i doba peceni souhlasily s receptem, Mazance dostaly po upeceni zlatohnedy povrch. Upecene testo bylo lehke a vlacne, prijemne vonelo citronovou kurou a vanilkou. Pristi rok opet pecu podle tohoto receptu. Dekuji za dobry recept.

  • mazanec karel 03.04.2015 12:46:35

    Který blázni sem dávaj takový hle nesmyslný recepty to jsou těsta tak pro děti na pískovíště no humus hlavně vzhled

  • Babičin mazanec Pavlína 15.04.2017 21:08:04

    Recept jsem dělala dle návodu,těsto bylo poádně nadýchané a potřela jsem to vajíčkem rozšlehanym tak jak se píše,v troubě se mi to začalo pect a samozřejmě mi to popraskalo a rozpadá se to,přesně jak pan Karel píše a chutově je to tak takové jiné než jsem zvyklá.Budu skoušet dál,ale od jiných receptů.Chtěla jsem manžela překvapit,on výborně peče ,ale byl v práci a ja ho chtěla překvapit,no byla jsem dost sklamaná.

Nalezeno receptů: 53
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Babiččin mazanec
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept